{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Turske

F
10.4.2009. u 13:26
0
0
Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Turske
0
Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Turske
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su danas delegaciju Velike narodne skupštine Republike Turske, s predsjednikom Köksalom Toptanom na čelu.
Po riječima predsjedavajućeg Radmanovića, boravak visoke delegacije iz prijateljske Turske znači produbljivanje odnosa dvije države i njihovih naroda. On je istakao da su politički odnosi na visokom nivou, ali da ekonomske odnose treba unaprijediti.

Kao posebno važno za BiH, istakao je pitanje snabdijevanja Evrope plinom i to alternativnim pravcem te dodao da taj pravac treba da ide preko Balkana. Izrazio je zainteresiranost BiH da učestvuje u projektima, iako, kako je rekao, mnogi BiH pokušavaju da zaobiđu.

-Turska podržava BiH, njen suverenitet i integritet, te njen put ka NATO-u i EU, kazao je predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Köksal Toptan te dodao da Turska vjeruje da će BiH biti dio EU i NATO-a.

Turska Evropskoj uniji, istakao je, može ponuditi mnogo toga, a kao posebno značajno naglasio je da Evropa nema drugog alternativnog pravca za plin, osim preko Turske.

Istakao je i da Evropa ima potrebu za mladim i obrazovanim ljudima, a što Turska može ponuditi. Po njegovim riječima, u obrazovnim institucijama Turske školuje se oko 20 miliona mladih, dva i po miliona je studenata, a na evropskim univerzitetima školuje se oko 250 hiljada turskih studenata.

Govoreći o odnosima dvije zemlje, predsjednik turskog parlamenta je kazao je da su odnosi dobri i uspješni ali da saradnju treba unaprijediti u oblasti ekonomije i trgovine. Istakao je važnost investiranja, posebno u energetskom sektoru te predložio da delegacija turskog Ministarstva energetike posjeti BiH ili da u Tursku otputuje delegacija Ministarstva energetike BiH, da bi se dogovorila konkretnija saradnja u toj oblasti i iniciralo investiranje u BiH.

Komšić je izrazio zadovoljstvo što su učestale posjete turskih zvaničnika na visokom nivou te kazao da je i današnja posjeta potvrda jednog izuzetno dobrog odnosa između BiH i Turske.

Naglasio je da BiH Tursku doživljava kao iznimno važnu i prijateljsku zemlju i dodao da će i ova posjeta doprinijeti daljem razvoju odnosa, posebno u ekonomskoj sferi, gdje, kako je rekao, postoji ogroman prostor za dalje unapređenje odnosa.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao da je ekonomski segment saradnje između BiH i Turske vrlo važan i da ga treba unaprijediti. Dodao je da BiH, iako nije velika zemlja, ima velike izvore energije, koje može izvoziti te da je za BiH važan put ka ulasku u NATO što znači sigurnost za našu zemlju.

Govoreći o putu ka EU, naglasio je da nije važno kada će BiH postati članica EU, nego da su važne reforme koje su potrebne BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: