BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili delegaciju Bundestaga SR Njemačke

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić razgovarali su danas sa predstavnicima delegacije Bundestaga SR Njemačke.

U delegaciji, čiji je predsjedavajući dr. Rainer Stinner, bili su zastupnici Michael Brand, Josip Juratović, Andreas Lämmel, te zastupnice Marieluise Beck, Uta Zapf i Cordula Klinger.

Na početku susreta je rečeno da će ova posjeta učvrstiti i unaprijediti bilateralne odnose između BiH i Njemačke.

-Obradovan sam vašim dolaskom jer pred BiH stoje veliki zadaci i lakše ćemo ih ispuniti ukoliko nam naši prijatelji pomognu, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Haris Silajdžić.

Također je izrazio interesovanje i zanimanje za način na koji bi BiH mogla zadržati pažnju Evrope.

Predsjedavajući Parlamentarne grupe i šef delegacije dr. Rainer Stinner zahvalio se što se ovoj grupi Bundestaga poklanja velika pažnja, a što pokazuje da se njihov trud i zalaganje cijene.

Dodao je da je samo osnivanje ovakve parlamentarne grupe, koja ima posebno mjesto u Bundestagu, jer je to prvi put da je osnovana jedna ovakva parlamentarna grupa, odgovor na pitanje i pokazuje koliki značaj BiH ima u Bundestagu SR Njemačke. Također je kazao da od 610 zastupnika njih 40 veoma dobro poznaje ovu regiju, a neki članovi su i eksperti za regiju i imaju bliske veze sa BiH.

Članovi delegacije su izrazili nadu da će nakon 5 dana posjete BiH ponijeti sa sobom dobre vijesti i svojim kolegama u parlamentu kazati da se BiH mora aktivno podržati, kako bi i ona dobila šansu na svome putu ka ujedinjenoj Evropi.

Članovi Predsjedništva BiH uvjerenja su i očekivanja da će SR Njemačka i Bundestag i dalje podržavati BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji. Predstavnici Bundestaga su iskazali mišljenje da BiH pripada Evropi i obećali podršku na tom putu.