BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili Davida Milibanda

Sarajevo-x.com
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić primili su u večernjim satima, u Predsjedništvu BiH, ministra vanjskih poslova Velike Britanije Davida Milibanda.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom ministar Miliband je kazao kako Velika Britanija ostaje uveliko predana evropskim standardima Bosne i Hercegovine, te da želi da sve zemlje regiona budu članice Evropske unije. Naredna, 2009. godina od velike je važnosti za BiH, kada je riječ o njenom putu ka Evropskoj uniji, naglasio je ministar Miliband i dodao kako Vlada Velike Britanije ulaže velike napore kako bi se Bosna i Hercegovina u potpunosti integrisala u evropske strukture. Dodao je da se Bosna i Hercegovina trenutno, ipak, ne nalazi na pravom evropskom putu.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je rekao kako je egzistencijalno pitanje za BiH, i u političkom i u ekonomskom smislu, evropski put BiH. Osvrnuvši se na jučerašnji sporazum lidera SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, Komšić je kazao kako je svaki dogovor koji vodi ka smirivanju tenzija dobra stvar, ali da se prava ocjena postignutog dogovora može dati tek kada dogovor bude primjenjiv u parlamentarnoj i zakonodavnoj proceduri. U suprotnom, naveo je, dogovor može predstavljati samo jedan u nizu bezsadržajnih papira. Komšić je kazao kako postignuti dogovor ne predstavlja dogovor tri naroda, već da je riječ o dogovoru tri političke partije.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić na večerašnjem sastanku iznio je svoje poglede na jučerašnji sporazum trojice lidera političkih partija.