Razgovor o reformama
10

Članovi Predsjedništva BiH primili ambasadore zemalja članica Evropske unije u BiH

Klix.ba
Na poziv Predsjedništva BiH sastanku su prisustvovali šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunnar Wigemark, predstavnici EUFOR-a, te ambasadori i predstavnici ambasada zemalja članica EU: Holandije, Slovačke, Velike Britanije, Bugarske, Austrije, Rumunije, Njemačke, Slovenije, Francuske, Češke, Švedske, Španije, Belgije, Mađarske, Poljske, Hrvatske, Grčke i Italije.

Razgovarano je o trenutnom stanju u BiH i dosadašnjim rezultatima na evropskom putu i aktivnostima na provedbi reformske agende i Master plana procesa integriranja BiH u EU, te na pripremi odgovora na Upitnik Evropske komisije u cilju dobijanja kandidatskog statusa za EU.

Istaknuto je da je potrebno nastaviti započete reforme i iskoristiti pozitivni zamah, kako bi naša zemlja u što skorijem roku dobila kandidatski status. Bh. vlasti su pozvane da nastave, u okviru svojih ustavnih nadležnosti, vođenje aktivnosti u procesu evropskih integracija, prije svega na provedbi reformi i u održavanju političke stabilnosti. Pohvaljen je dosadašnji rad na uspostavljanju mehanizma koordinacije i naglašena je važnost njegove učinkovite provedbe.
Razmijenjena su mišljenja o pitanjima vladavine prava, reformi javne uprave i reforme pravosuđa, a u cilju ubrzanog rada na članstvu u EU. Naglašena je potreba političkog dijaloga i saradnje svih nivoa vlasti.

Razgovarano je i o sigurnosnim izazovima s kojima su suočavaju BiH i regija zapadnog Balkana, posebno u oblastima organiziranog kriminala i borbi protiv terorizma, te jačanje dijaloga i saradnje unutar regije.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se na posvećenosti EU evropskoj budućnosti BiH i izrazili očekivanje za većim prisustvom EU u BiH, a u kontekstu ubrzanijeg dobijanja statusa zemlje kandidata za članstvo u EU.