BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH primili ambasadora Japana

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Nebojša Radmanović te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i dr. Haris Silajdžić primili su danas u Sarajevu ItaruUmezua, nerezidentnog ambasadora Japana za Bosnu i Hercegovinu.

Članovi kolektivnog šefa države su ovom prilikom izrazili velikuzahvalnost Vladi i narodu Japana za brojne donacije, investicije, podrškuu ekonomskom oporavku zemlje i ukupnom, prijateljskom odnosu Japanaprema Bosni i Hercegovini.

Ambasador Umezu je rekao da Japan u području jugoistočne Evrope želidobru regionalnu saradnju i u tom kontekstu, potpunu konsolidaciju iekonomski razvoj Bosne i Hercegovine, zbog čega će se u Tokiju uskoroorganizovati tematski seminar.

Sagovornici su bili saglasni u ocjeni da Bosna i Hercegovina treba ubrzatireformske procese, kako bi ostvarila euroatlanske integracije, kao svojnajvažniji cilj.

Na sastanku je dogovoreno da se, pored ekonomske saradnje iinvestiranja japanske privrede u BiH, bilateralna saradnja proširi i napodručje kulture, turizma i obrazovanja.

Tokom susreta u Predsjedništvu obostrano je izraženo zadovoljstvo što ćepredstavništvo Japana u Sarajevu uskoro prerasti u ambasadu i što će našazemlja imati rezidentnog japanskog ambasadora.