|

Članovi Predsjedništva BiH potpisali izjavu o opredijeljenosti ka Evropskoj uniji

Članovi Predsjedništva BiH potpisali izjavu o opredijeljenosti ka Evropskoj uniji
17
Piše: E. S. H.
29.1.2015. u 17:07
94
komentara
17

dijeljenja
1/4 Sadržaj izjave
2/4 Sadržaj izjave
3/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/4 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas potpisali zajedničku izjavu o evropskoj opredjeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji.
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić je rekao da je ovo potpisivanje rezultat niza sastanaka, te da su inicijativu pokrenule Velika Britanija i Njemačka.

Institucije na svim nivoima vlasti (institucije BiH, entiteti, Brčko distrikt i deset kantona) će dati svoje programe reforme u skladu sa ovom izjavom i svojim nadležnostima.

"Ova izjava nema nikakve veze sa bilo kakvim nadležnostima, ovo je izjava kojom su dvije ozbiljne zemlje dale šansu Bosni i Hercegovini da do kraja ovog mandata dobijemo status kandidata", rekao je Ivanić na press konferenciji održanoj u zgradi Predsjedništva BiH.

Ivanić je naglasio da potpisivanje ove izjave pokazuje jasnu opredijeljenost Predsjedništva BiH ka EU.

"Sa svim dopunama i izmjenama ova Izjava je ponuđena da se vidi ko jeste, a ko nije za Evropsku uniju kao krajnji cilj BiH", kazao je Mladen Ivanić.

Izjava će biti dostavljena liderima stranaka u Parlamentarnoj skupštini BiH i Parlamentarnoj skupštini koja će na jednoj od svojih zasjedanja usvojiti dokument, a onda će biti proslijeđena na usvajanje u oba Doma naroda.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...