BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH posjetili Irak i Kuvajt (fotogalerija)

FENA
Članovi Predsjedništva BiH boravili su 15. maja u jednodnevnoj posjeti jedinici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koja se nalazi u sastavu Koalicionih snaga u Iraku.

Ovom prilikom, članovi državnog Predsjedništva obišli su jedinicu i susreli se sa našim vojnicima, raspoređenim u vojnoj bazi ECHO u blizini grada Al Diwanya na jugu Iraka, navodi se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

[SLIKA]3[/SLIKA]Tokom posjete bazi upriličen je zajednički ručak sa bh. vojnicima, tokom kojeg su članovi Predsjednistva BiH upoznati sa situacijom u regionu Al Diwanye te uslovima života i rada pripadnika OSBiH.

Članove Predsjedništva BiH posebno su zanimali detalji koji se odnose na sigurnosnu situaciju i bezbjednosne uslove rada na terenu.

Za vrijeme boravka u bazi ECHO održan je i sastanak članova Predsjedništva BiH sa komandantom Multinacionalne divizije – centralni jug generalom Pawel Lamla, koji je izrazio zadovoljstvo stručnošću, profesionalizmom i doprinosom bh. vojnika.

Na kraju posjete ECHO bazi u Al Diwany, članovi Predsjedništva BiH zahvalili su se pripadnicima jedinice Oružanih snaga BiH na dosadašnjem angažmanu, te poželjeli uspješan i siguran završetak misije u Iraku.

[SLIKA]2[/SLIKA]Prilikom povratka iz posjete pripadnicima OSBiH, članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Bagdadu sa komandantom multinacionalnih snaga u Iraku, generalom Davidom Petraesom i aktuelnim ministrom odbrane Iraka.

Na ovim je sastancima također analizirana situacija u Iraku, te je istaknut veliki i izuzetno koristan doprinos naših snaga u mirovnoj misiji u Iraku.

Po povratku iz Bagdada, tokom boravka u Kuvajtu, članovi Predsjedništva BiH susreli su se i sa premijerom Kuvajta Shaikh Naser Muhammed Al Sabahom te direktorima Fonda za arapski ekonomski razvoj i Kuvajtske investicione agencije.

[SLIKA]7[/SLIKA]Tokom ovih sastanaka, potvrđena je obostrana spremnost za razvijanje i unapređenje dosadašnjih dobrih i prijateljskih odnosa Kuvajta i BiH. Posebno se diskutiralo o mogućim kuvajtskim ulaganjima u BiH te učešću bh. kompanija na velikim projektima u Kuvajtu.

Jedna od tema o kojoj se najviše razgovaralo odnosila se na mogućnosti i modalitete kuvajskog učešća u izgradnji koridora VC, navodi se u saopćenju.