Podrška reformama
80

Članovi Predsjedništva BiH na prijemu kod pape Franje: Vatikan želi stabilnu BiH u EU

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić zahvalili su se papi Franji na audijenciji i prenijeli mu pozdrave svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa Svetim ocem papom Franjom o aktuelnoj situaciji. Istaknuta je važnost unapređenja političkih odnosa i intenziviranja reformskih procesa i ispunjenja uvjeta koji su u funkciji jačanja europske perspektive Bosne i Hercegovine.

U tom kontekstu najavljena je predaja odgovora na Upitnik visokim zvaničnicima Evropske komisije, predviđena za 28. februar ove godine. Istaknut je značaj nedavno objavljene Strategije o proširenju na Zapadni Balkan, koja naglašava otvorenu perspektivu članstva u EU za sve zemlje zapadnog Balkana.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost Svetom ocu papi Franji i Svetoj Stolici na podršci koju su do sada pružali Bosni i Hercegovini te izrazili nadu da će se ta podrška nastaviti i u budućnosti u okviru napretka ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon susreta članova Predsjedništva BiH sa Svetim ocem papom Franjom održana je audijencija za delegaciju Bosne i Hercegovine, u kojој su zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Svetoj Stolici Slavica Karačić, dr. sc. Tonka Krešić-Gagro, šefica Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, Elvir Čamdžić, šef Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, i Slavko Vučurević, savjetnik u Kabinetu člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske dr. Mladena Ivanića.

Nakon audijencije kod Svetog oca, članovi Predsjedništva BiH imali su susret s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim sekretarom Svete Stolice. Istaknuli su da su bilateralni odnosi BiH i Svete Stolice prijateljski, uz visok nivo razumijevanja i saglasnosti o najvažnijim političkim pitanjima u domenu bilateralnih odnosa i ukupnih međunarodnih odnosa.

Naglasili su da BiH izuzetno cijeni pomoć Svete Stolice BiH i što u svom djelovanju zagovara toleranciju i ravnopravnost. Osnovni ugovor između Svete Stolice i BiH, i pored privremenih zastoja u pojedinim odredbama, ostaje trajna obaveza BiH, koju ona nastavlja provoditi. Takođe, obaveze iz oblasti Osnovnog ugovora i Dodatnog protokola koje su na sebe preuzele institucije BiH i entiteta ostaju trajne, a njihova provedba ostaje trajna obaveza svih nadležnih institucija.

Kardinal Parolino je naglasio da Sveta Stolica pruža podršku BiH jer je i u njenom interesu stabilna BiH s evropskom perspektivom.

Ponovio je da Sveta Stolica podržava jačanje kulturnog i međureligijskog dijaloga, suživot u BiH i njen multietnički karakter.