BiH
0

Članovi Predsjedništva BiH-Krivokapić: Crna Gora će slijediti odluke EU u vezi s Kosovom

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović primili su danas predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je zajednički cilj i BiH i Crne Gore ulazak u EU i NATO te da na tom putu BiH i Crna Gora kao dvije susjedne i prijateljske zemlje trebaju sarađivati i razmjenjivati iskustva.

"Naši odnosi se kreću dobrim pravcem jer imamo dosta zajedničkih interesa a postoji i dobra volja za saradnju. Vaša posjeta će dati podsticaj na tom putu", kazao je Komšić.

Predsjednik Skupštine Crne Gore kazao je da je BiH na putu ka NATO-u ispred Crne Gore dok je Crna Gora ispred BiH na putu ka EU.

"Želimo uskoro zatražiti status kandidata za ulazak u EU da politički i ekonomski što prije budemo u EU koja uvažava identitete malih država i malih naroda", rekao je Krivokapić.

Dodao je da Crna Gora želi dati podstrek saradnji između dvije države i dati svoj doprinos BiH na putu ka EU te da BiH treba ubrzati procese na tom putu.

Istakao je da Crna Gora želi "uspjeh BiH jer je to naš zajednički uspjeh".

"Crna Gora napreduje na putu ka EU i krupnim koracima ide naprijed. Nama je važno naše okruženje jer koliko budu napredovale zemlje u okruženju toliko ćemo i mi napredovati", rekao je Krivokapić te dodao da "treba raditi na prosperitetu a upućeni smo jedni na druge".

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kazao je da će rješavanje nekih pitanja u Crnoj Gori doprinijeti i rješavanju nekih pitanja u BiH.

"Naša opredijeljenost je EU i drago mi je što napredujete dobro na tom putu. To je bitno i za BiH i za cijelu regiju. Sve susjedne zemlje moraju sarađivati i unapređivati dobre odnose. Vrlo je važno da zapadni Balkan bude stabilan", istakao je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Tokom susreta bilo je riječi i o Kosovu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je kazao da BiH neće u skorijem periodu priznati Kosovo te da "za to postoji razumijevanje EU i SAD-a".

"Interes BiH je da susjedne zemlje i zemlje regiona budu stabilne, a cilj je punopravno članstvo u EU", istakao je predsjedavajući Komšić.

Prema riječima Ranka Krivokapića Crna Gora je na putu ka EU i time je prihvatila da usklađuje svoju politiku s politikom Evropske unije.

"Ne želimo žuriti s odlukom o priznavanju Kosova jer, na kraju, slijedićemo odluke EU, naglasio je Krivokapić", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.