BiH
0

Članovi PIC-a jasno vidjeli gledanje političkih lidera na situaciju u BiH

FENA
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak ocijenio je danas, nakon sastanka lidera vladajućih političkih stranaka sa članovima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, da je ovaj sastanak bio koristan prije svega za političke direktore, jer se u stavovima bh. političkih lidera jasno vidi njihova filozofija gledanja na situaciju u BiH.

Kako je kazao Lajčak, moglo se vidjeti gdje oni vide probleme, a gdje ne, te kakav je njihov stav vezano za ostanak ili odlazak OHR-a.

  • U tom smislu mislim da je ovo bio dobar početak za naše diskusije koje ćemo imati bez prisustva domaćih političkih lidera. Svakako da je ovakav sastanak korisniji nego čitanje stotina stranica papira, jer se plastično mogla vidjeti čitava kompleksnost situacije u BiH, rekao je visoki predstavnik.

  • Oni će sutra bez nas zaključivati, izjavio je lider SNSD-a Milorad Dodik upitan da li su na sastanku doneseni neki zaključci.

Dodik smatra da treba nastaviti rad na realizaciji pet ciljeva i dva uvjeta koje je postavio PIC. Ostala su pitanja imovine i Distrikta Brčko koje u narednom periodu treba riješiti, smatra on.

Dodik očekuje da drugi uvjet, procjena situacije u BiH, "neće postati nauka".

  • U svakom slučaju je vidljivo da su članovi PIC-a pozdravili napredak vezano za potpisivanje SSP-a i ono što smo uradili na nekoliko važnih pitanja, kazao je on.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović je izjavio da je većina rekla kako je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju veliki korak za BiH, ali da je nužno napraviti iskorake u organizaciji države da bi se mogli brzo donositi potrebni zakoni.

Što se tiče pitanja OHR-a, "zavidna većina" je bila da OHR nastavi mandat u ovakvom kapacitetu dok se ne ispune postavljeni uvjeti i ciljevi. Čović osobno smatra da OHR treba da ostane u ovom obliku dok se ne donese novo rješenje za Ustav BiH.

Većina predstavnika međunarodne zajednice je poručila da ne treba izgubiti ritam zbog izbora, da se ni slučajno u predizbornoj kampanji ne spominje nacionalistička retorika, dok je ruski ambasador Konstantin Šuvalov insistirao na tome da nema više proširenja uvjeta za transformaciju OHR-a, naveo je Čović.

Ambasador Šuvalov je potvrdio da je zastupao stav protiv postavljanja novih uvjeta za transformaciju OHR-a.

  • Logično je ne postavljati nove uvjete, jer smo već izradili plan tranzicije koji treba ispuniti, kazao je Šuvalov novinarima.

Potpredsjednik SDA Adil Osmanović, koji je zastupao predsjednika stranke Sulejmana Tihića, kazao je da su lideri političkih stranaka iznijeli svoje viđenje budućih kretanja u BiH.

-Svi su, rekao je on, istaknuli neophodnost promjene Ustava BiH. Međutim, neki politički lideri žele da to bude korjenita, ozbiljna promjena koja bi dovela do funkcionalnijih institucija BiH, dok drugi žele da to bude uglavnom nadogradnja.

U svom obraćanju su članovi PIC-a istaknuli da očekuju da tokom predizborne kampanje ne dođe do podizanja nacionalističke retorike, da očekuju veći zamah na implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da se nakon izbora uđe u razgovore o promjeni Ustava, naveo je Osmanović.