Rasulo u Kukićevom taboru
1.8k

Članovi PDA iz Sapne i Srebrenika kolektivno se vratili u SDA, Izetbegović ih dočekao

A. K.
Foto: SDA
Foto: SDA
Pokret demokratske akcije (PDA) zvanično se rasuo u Sapni i Srebreniku, s obzirom da su članovi ove dvije organizacije u cijelosti prešle u Stranku demokratske akcije (SDA). Njihov povratak raširenih ruku je dočekao lider stranke Bakir Izetbegović.

Naime, u centrali SDA održan je sastanak predsjednika Bakira Izetbegovića i generalnog sekretara Halida Genjca sa bivšim predstavnicima organizacija PDA u Srebreniku i Sapni koji su donijeli kolektivnu odluku o povratku u SDA.

"Sastanku su prisustvovali bivši predsjednici organizacija PDA u Srebreniku i Sapni Jakub Suljkanović i Senad Alić, načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović te dosadašnji vijećnici PDA u Gradskom vijeću Srebrenik i Općinskom vijeću Sapna, te Fahrudin Skopljak, predsjednik kantonalnog odbora SDA TK.", naveli su iz SDA.

Kako je istaknuto, tokom sastanka je razgovarano o budućem zajedničkom političkom djelovanju na lokalnom nivou, ali i na nivou Tuzlanskog kantona, entiteta FBiH i države Bosne i Hercegovine.

"Tokom razgovora je istaknuto da je odluka o povratku ili pristupanju SDA-u donesena zbog uvjerenja da jedino ojačana SDA može artikulirati volju bošnjačkog naroda te štititi i zastupati interese države Bosne i Hercegovine", dodali su iz SDA.

Kao što je poznato od ranije, PDA proživljava velike unutarstranačke turbulencije, a sve je krenulo nakon što su bliski saradnici Mirsada Kukića, Senad Alić i Jakub Suljkanović odlučili se odmetnuti od stranke te pridružiti skupštinskoj većini u Tuzlanskom kantonu koju predvodi SDA.

Oštre reakcije su tada stigle iz PDA, iznoseći veoma teške optužbe na račun Suljkanovića i Alića. Zvanična predsjednica PDA Elzina Pirić, skupa sa svojim stranačkim kolegama uputila je nekoliko urgencija OHR-u, pozivajući visokog predstavnika u BiH da posegne za bonskim ovlastima. Međutim, bilo kakva reakcija iz OHR-a nije stigla.