BiH
0

Članovi Parlamentarne skupštine BiH posjetili Doljane i Bijaču

Klix.ba
Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas su posjetili međunarodne granične prijelaze Doljani i Bijača, kao i Zajednički kontakt centar Granične policije BiH i MUP-a Republike Hrvatske na MGP Bijača/Nova Sela (smješten na strani Hrvatske).

Tokom obilaska novog tzv. BIP graničnog prijelaza Bijača/Nova Sela i jednog od najfrekventnijih graničnih prijelaza u BiH Doljani/Metkovići, predsjedavajuća Dušanka Majkić, druga zamjenica predsjedavajuće Borjana Krišto te članovi Komisije Beriz Belkić, Borislav Bojić, Mehmed Bradarić i Krunoslav Vrdoljak su od rukovodstva Granične policije BiH informisani o radu, najnovijim aktivnostima i poteškoćama s kojima se pripadnici GP BiH suočavaju na pomenutim prijelazima.

Bijača je prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika i roba koje podliježu inspekcijskim kontrolama prilikom prijelaza preko zajedničke granice sa infrastrukturom koja podrazumijeva EU standarde, ali prema riječima direktora Granične policije BiH, Vinka Dumančića, još uvijek nije dostigao svoj puni kapacitet u prometu roba, putnika i vozila od osnivanja 01.07.2013. godine.

"Promet osoba i putničkih motornih vozila na ovom savremeno opremljenom BIP graničnom prijelazu je do deset puta manji u odnosu na veoma frekventni MGP Doljani na kojem je samo u augustu 2013. godine zabilježen promet od 242.520 osoba i 56.808 putničkih motornih vozila, a radi se o prijelazu sa prilično lošom infrastrukturom. Prije ulaska Hrvatske u EU ovaj prijelaz je bio opterećen i frekventnim robnim prometom, ali je sa novim Sporazumom između BiH i Hrvatske o graničnim prijelazima prekategoriran u granični prijelaz za međunarodni cestovni promet putnika", istaknuo je Dumančić.

Na Međunarodnom graničnom prijelazu Bijača/Nova Sela, sa strane Hrvatske 8. avgusta 2013. godine otvoren je Zajednički kontakt centar sa MUP-om Hrvatske.

"Otvoren je u cilju analiziranja i razmjene informacija bitnih za usklađenu i učinkovitu prekograničnu policijsku saradnju u provođenju nadzora državne granice, sprečavanja ilegalnih migracija, suzbijanja prekograničnog kriminala, osiguranja javnog reda, pomoći pri provedbi sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade RH o predaji i prihvatu osoba čiji je ulazak ili boravak nezakonit, kao i drugih područja saradnje na temelju Sporazuma Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o saradnji u nadzoru državne granice", dodao je direktor Dumančić.

Na radnom sastanku članova Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i direktora Dumančića sa saradnicima iz Terenskog ureda Jug - Čapljina GP BiH razgovarano je o stanju na granici i novim izazovima na kontroli graničnog pojasa, kao i saradnji GP BiH sa agencijama za sprovođenje zakona iz susjednih zemalja.