BiH
0

Članovi Komisije iz RS-a odbili učestvovati u radu Ustavnopravne komisije predstavničkog doma PSBiH

FENA
Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je počela jutros u Sarajevu, prekinuta je nakon što su članovi Komisije iz RS-a odbili učestvovati u njenom radu nezadovoljni dnevnim redom.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu i zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Drago Kalabić je na vanrednoj pres-konferenciji kazao da je dnevni red usvojen preglasavanjem poslanika iz RS-a.

„Nakon toga smo najavili da ne možemo učestvovati u radu na takav način i izašli smo sa sjednice“, kazao je Kalabić.

Poslanici iz RS-a nezadovoljni su što je u dnevni red sjednice uvršten prijedlog amandmana na Ustav BiH koji su predložili poslanici Stranke za BiH Azra Hadžiahmetović i SDA Bakir Izetbegović. Predloženim amandmanom predviđa se da će „područje Srebrenice i ostalih opština istočne Bosne s kojeg potječu žrtve genocida biti uspostavljeno kao distrikt Bosne i Hercegovine koji će biti pod iskuljučivom nadležnošću BiH i njenih institucija“. Kalabić je kazao kako je to antidejtonski prijedlog.

On je iznio primjedbu i na Prijedlog zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti čiji je predlagač poslanik Stranke za BiH Ekrem Ajanović, a koji je Ustavnopravna komisija također danas trebala razmatrati.