Sarajevo
36

Članovi kolegija oba doma PSBiH s Kurtulmuşom: Odnosi BiH i Turske dobri, ima potencijala za unapređenje saradnje

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Članovi kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović je nakon sastanka ocijenio da su razgovori bili prijateljski i otvoreni, da je odnos između dvije države čvrst, stabilan, te da ima potencijala da se poboljšava na mnogim poljima.

"Naši politički kao i ekonomski odnos idu uzlaznom putanjom. BiH ima najviše potpisanih i ratificiranih sporazuma s Republikom Turskom, u odnosu na bilo koju drugu zemlju", naveo je Ademović.

Napomenuo je da je u posljednje vrijeme potpisano nekoliko važnih sporazuma, poput sporazuma o slobodnoj trgovini, o suradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima, kao i memoranduma o razumijevanju i saradnji na promociji investicija.

Ademović je naveo da Turska u BiH ima nekoliko značajnih investicija, "ali bismo voljeli da ih bude više“.

"Naš vanjskotrgovinski deficit sa Turskom je velik. Volio bih da umjesto 20 posto pokrivenosti uvoza izvozom iz BiH krene što više proizvoda naše domaće proizvodnje ka Turskoj", kazao je Ademović.

Pozvao je nadležna ministarstva BiH, kao i privrednike iz cijele BiH, da iskoriste mehanizme koje imamo u suradnji s Republikom Turskom i povećaju svoje izvozne kapacitete.

"Na političkom i sigurnosnom planu mi ćemo nastaviti da jačamo naše veze sa Republikom Turskom, jer u njoj imamo iskrenog prijatelja. S pažnjom pratimo sve što se u svijetu događa i gradimo zajednički odnos, ne samo sa Turskom, već i sa drugim zemljama koje su privržene istini, pravdi i koje su opredjeljene za vladavinu prava", kazao je Ademović.

Po njegovim riječima, svijetom treba da vlada mir, a mir se postiže dijalogom.

"Mi smo to najbolje naučili u BiH i zato danas cijenimo i volimo naš mir i učinit ćemo sve da ga sačuvamo. Neka zavlada mir u svijetu, gdje god je on danas ugrožen", poručio je Ademović.

Predsjednik Velike narodne skupštine Republike Turske Numan Kurtulmuş je kazao da između dvije zemlje postoje jake kulturološke, historijske i ostale veze.

Dodao je da je jedna od bitnih stvari i gradnja, odnosno okončanje autoputa Sarajevo-Beograd.

"Želimo da se što prije okonča. Naravno i ostali projekti koji se očekuju da se odrade u narednom periodu, želimo da se što prije okončaju. Teme kao što su infrastruktura, investiranje i ostala polja će biti i u narednom periodu nastavljeni", kazao je Kurtulmuş.

Po njegovim riječima, jedna od bitnih tema je i Dejtonski sporazum "koji je potrebno da se čuva, kako bi se očuvao i mir u BiH“.

"Nalazimo se na jednom vrlo osjetljivom geografskom području i treba da pružamo napore kako bi sačuvali mir", naveo je Kurtulmuş.

Što se tiče međusobnih parlamentarnih odnosa, smatra da ih je potrebno što više jačati.

"Najaktualnija tema je Gaza. Stav Republike Turske u vezi Gaze je potpuno jasan. Želim da ovo pitanje i temu Gaze usporedim sa najbitnijim, modernim pitanjem na koje često ukazujem. To su tri grada -  Auschwitz, Srebrenica i Gaza. Dakle, i u Auschwitzu, i u Srebrenici, i u Gazi su na brutalan način pobijene hiljade ljudi. Želim da ukažem na to  da je u Srebrenici ubijeno skoro devet hiljada ljudi, u fabrici gdje su trebale Ujedinjene nacije da brane ljude koji su bili pod zaštitom UN-a. Isto se danas dešava u Gazi, devet hiljada ljudi je poginulo za manje od četiri nedjelje. Od tih devet hiljada, više od četiri hiljade su djeca", istaknuo je Kurtulmuş.

Poručio je da "svi moramo da tražimo novi mir, kako bi našli pravo rješenje za ovu izuzetno tešku situaciju“.

"Želim da ukažem da je potreban hitan prekid vatre, pružanje humanitarne pomoći. Jedna od najbitnijih tema je sama rekonstrukcija UN-a, jer zaista UN se nalazi danas u stanju da ne može da nađe bilo kakvo rješenje za bilo kakvu krizu koja se javlja u svijetu", naveo je Kurtulmuş.

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara je izrazio zahvalnost predsjedniku Velike narodne skupštine Republike Turske što je nekoliko mjeseci nakon izbora posjetio BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

"To je prigoda da čujemo sve što smo uradili u proteklom periodu u našim prijateljskim odnosima, koji su izgrađeni na jednoj zavidnoj razini, potvrđeni sa mnogobrojnim sporazumima i potpisanim memorandumima, kao i to da smo u ključnim teškim trenucima i za jednu i za drugu zemlju uslijed prirodnih nesreća pomagali jedni drugima, čime smo potvrdili naš prijateljski odnos", kazao je Čavara.

Po njegovim riječima, ovo je bila prigoda da čuju i stavove Republike Turske, koja ima veoma značajnu geostratešku ulogu u cijelom svijetu, „da čujemo ono što je želja Republike Turske, koja se podudara sa željom Bosne i Hercegovine, a to je da se osigura mir gdje god je to neophodno i da tražimo modalitete kako da više nigdje ne započne bilo kakav sukob, jer svaki život je prevažan“.

"Zahvaljujem Republici Turskoj što se odnosi prema Bosni i Hercegovini sa stavom da se ne želi miješati u unutarnje stvari BiH i da podržava evropski i NATO put BiH i da podržava njezin ustroj uspostavljen Dejtonskim mirovnim sporazumom", kazao je Čavara, te dodao da su se dogovorili da nastave parlamentarnu suradnju.