BiH
0

Članovi HPD Rama pronašli Kraljev stolac u Kleku i očistili ga

Klix.ba
U sklopu realizacije projekta "Tragovima prošlosti", čiji je osnovni cilj zaštita historijskih lokacija i spomenika iz prošlosti na ramskom području kao i njihovo predstavljanje široj javnosti, nekoliko članova Hrvatskog planinarskog društva "Rama" jučer su boravili u selu Klek gdje su organizovali akciju čišćenja Kraljevog stolca, za kojega mnogi tvrde da je stariji od 1000 godina.

S obzirom da na području općine nema nikakve institucije koja bi se bavila ovakvim aktivnostima, sve je odavno prepušteno zaboravu i vremenu. Budući da nema adekvatne brige, mnogi spomenici iz prošlosti ili su uništeni ili su pred nestajanjem. Sva briga oko spomenika iz prošlosti, bazirana je na radu rijetkih entuzijasta.

Da bi se odnos prema prošlosti barem malo pomakao s mrtve tačke, organizirana je akcija čišćenja vrijednog spomenika

U akciji je odrađen prvi dio posla, odnosno “grubi” radovi. Spomenik je bio zarastao u šiblje i visoki korov, i na njega je bila nabacana veća količina kamenja i zemlje, što je za uklonjeno, nakon čega se mogla dobiti malo jasnija slika o samom spomeniku i svrsi kojoj je nekad koristio.

Nakon ove akcije, planiran je nastavak radova i u saradnji sa stručnjacima na području zaštite spomenika.

Osim Kraljevog stolca, selo Klek i njegova okolica prava su riznica prošlosti. U neposrednoj blizini Kraljevog stolca, nalazi se Glavica na kojoj je veća nekropola stećaka. Uz nekropolu, na Glavici se nalaze i ostaci građevine, za koju se pretpostavlja da je nekada bila crkva. O toj građevini, kao i ostalom što se nalazi na Kleku, u svojoj knjizi “Rama u Bosni” vrlo dobro je opisao Milenko Filipović.

Članovi HPD "Rama" zahvalili su se mještanima Kleka koji su im pomogli u pronalaženju Kraljevog stolca, kao i ostalih lokacija.

Nakon radova sudionici akcije, zaputili su se na Klečku stijenu (1154 mnv) koja dominira iznad sela Klek, ali i cijelim istočnim dijelom općine.

Fotografije s akcije čišćenja i Klečke stijene možete vidjeti u fotogaleriji. Možda i sami poželite doći i sve vidjeti uživo…