|

Članovi Glavnog odbora SDA počeli sjednicu, ključna tema formiranje vlasti u BiH

Članovi Glavnog odbora SDA počeli sjednicu, ključna tema formiranje vlasti u BiH
30
Piše: Er. M.
9.2.2019. u 11:43
73
komentara
30

dijeljenja
1/8 Foto: H. M./Klix.ba
2/8 Foto: H. M./Klix.ba
3/8 Foto: H. M./Klix.ba
4/8 Foto: H. M./Klix.ba
5/8 Foto: H. M./Klix.ba
6/8 Foto: H. M./Klix.ba
7/8 Foto: H. M./Klix.ba
8/8 Foto: H. M./Klix.ba
Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) počeo je redovnu sjednicu na kojoj će biti govora o aktuelnoj političkoj situaciji, odnosno o koalicijama i formiranju vlasti.
Informaciju o aktuelnoj političkoj situaciji, ali i o procesu formiranja vlasti i dogovoru oko formiranja parlamentarnih većina podnijet će predsjednik stranke Bakir Izetbegović, dok će prezentaciju o izbornim rezultatima imati potpredsjednik SDA i predsjednik Izbornog štaba SDA Asim Sarajlić.

Članovi Glavnog odbora SDA u okviru rasprave o aktulenoj političkoj situaciji u BiH raspravljati će i o svim trenutno otvorenim političkim temama, ali ključna tema je proces implementacije izbornih rezultata.

Sigurno će biti govora o odluci Bosanskohercegovačkog bloka koji čine SDP, DF i Naša stranka da se ne upuštaju u pregovore sa SDA, SNSD-om i HDZ-om o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta FBiH.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac uoči sjednice izjavio je da ta dugotrajna premišljanja unutar Bloka još uvijek traju zbog čega smatra da se ne može sa sigurnošću tvrditi da je to i njihova definitivna odluka ili barem određenih stranaka unutar tog bloka.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, kao najveća stranka u tom bloku, zakazala je za danas sjednicu Glavnog odbora na kojoj će biti donesena odluka o tome da li će SDP ispoštovati stav Bh. bloka ili će ipak početi pregovore o formiranju vlasti s nacionalnim strankama.

Iz SDA poručuju kako su njihovi predstavnici sve ovo vrijeme vodili razgovore s brojnim političkim subjektima te da postoje mogućnosti da se relativno brzo uspostave parlamentarne većine na državnom i entitetskom nivou, kakav god bude konačna odluka Bh. bloka.

Alternativa SDA-u i HDZ-u u entitetu Federacija BiH definitivno je drugi blok stranaka koji čine PDA, A-SDA i SBB, a što je nedavno potvrdio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
Prijavi grešku


Komentari (73)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...