{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članovi CIKBiH izjasnili se o amandmanima na Prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH

F
25.2.2008. u 16:46
0
0
Članovi CIKBiH izjasnili se o amandmanima na Prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH
0
Članovi CIKBiH izjasnili se o amandmanima na Prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakona BiH
Članovi Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) izjašnjavali su se danas na sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o amandmanima koje su podnijeli zastupnici na Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.
Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH rezultat je rada inerresorne radne grupe koja je postigla konsenzus nakon 17 održanih sjednica.

Članovi CIKBiH su se danas izjašnjavali o desetinima amandmana, ali su davali svoje mišljenje samo o "tehničkim", dok su kod "političkih" amandmana davali mišljenje samo o njihovoj tehničkoj izvodljivosti.

Jedan od političkih amandmana bio je i prijedlog Šefika Džaferovića da se izbjegne formiranje mononacionalnih općinskih vijeća, time da njihov sastav ne smije odstupati više od 20 posto u odnosu na posljednji popis stanovništva 1991. godine. Članovi CIK-a isto su ocijenili i amandman Sadika Ahmetovića da za izbornu jedinicu kojoj pripada Srebrenica mogu glasati svi koji su u ovom gradu imali prebivalište prije rata, ali i prijedlog Momčila Novakovića da se broj potpisa potrebnih za kandidaturu za člana Predsjedništva BiH poveća na 5.000, a za predsjednika RS-a na 3.000.

Beriz Belkić je svojim amandmanom tražio poboljšanje uvjeta za glasanje dijaspore, jer je broj građana BiH u inozemstvu koji glasaju na izborima pao s 200.000 na simboličan broj. Članovi CIK-a su informirali da se novim zakonskim rješenjem uspostavlja kontinuirani upis birača koji žive u inozemstvu, ali da ne mogu pristupiti bazama podataka za one građane koji su u međuvremenu uzeli i državljanstvo druge zemlje.

Velika rasprava vođena je i o amandmanima u vezi sa sastavom biračkih odbora. Stav CIK-a je da se za biračke odbore raspisuje javni poziv, a da CIK donosi odluku. Članovi CIK-a su iznijeli niz negativnih primjera iz dosadašnje prakse kada su političke stranke u biračke odbore predlagali bukvalno slijepe ili nepismene osobe.

Za kompenzacijske mandate traži se definiranje pravila prije izbora, odnosno da stranke CIK-u podnose liste kandidata za kompenzacijske mandate da bi se izbjegle situacije kao ona u kojoj se nakon posljednjih izbora našla Stranka za BiH na izborima za Narodnu skupštinu RS-a.

Na insistiranje predsjedavajućeg Usatavnopravne komisije Šefika Džaferovića sjednica će trajati do večeras da bi se i njeni članovi izjasnili o amandmanima, a na narednoj će se raspravljati o prečišćenom tekstu zakona. Džaferović je upozorio da su rokovi tijesni, jer ovaj zakon mora biti usvojen prije početka izbornog procesa za lokalne izbore 8. maja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: