Članovi Bundestaga upozorili na potrebu bržeg provođenja reformi u BiH

F
FENA
24.10.2016. u 18:58
17
19
Članovi Bundestaga upozorili na potrebu bržeg provođenja reformi u BiH
17
Članovi Bundestaga upozorili na potrebu bržeg provođenja reformi u BiH
Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić, njegov zamjenik Bariša Čolak i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović razgovarali su danas u Sarajevu sa članovima Grupe prijateljstva Parlamenta (Bundestaga) Savezne Republike Njemačke o aktuelnom političkom trenutku i procesu evropskih i euroatlantskih integracija naše zemlje.
Ističući dugogodišnje prijateljstvo sa BiH, kao i podršku koju pružaju našoj zemlji u političkom i institucionalnom pogledu, članovi Grupe prijateljstva njemačkog Bundestaga upozorili su na potrebu bržeg provođenja reformi i snažnijeg koračanja BiH ka Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.

Prema riječima poslanika njemačkog Bundestaga, u zemljama EU, suočenim sa terorističkim napadima i posljedicama migracijske krize, raste broj evroskeptika i protivnika procesa proširenja. Njemačka nije među tim zemljama, naglasili su članovi Grupe prijateljstva Bundestaga, ali i naglasili da političari u BiH moraju po strani ostaviti etničke i nacionalne podjele i okrenuti se stvarnim problemima građana, počevši od pitanja nezaposlenosti do pitanja reforme pravosuđa i borbe protiv kriminala i korupcije.

Članovi Kolegijuma oba doma PSBiH zahvalili su se poslanicima njemačkog Bundestaga na snažnoj podršci koju su pružili njemačko – britanskoj inicijativi koja je dovela do novog pristupa EU našoj zemlji i koja je, nakon dugogodišnjeg zastoja, vratila BiH na evropski kolosijek.

Članovi rukovodstva oba doma PSBiH izrazili su uvjerenje da će BiH, nakon okončanja lokalnih izbora, naredne dvije godine iskoristiti kako bi ubrzala reformske procese, ispunila upitnik Evropske komisije na najbolji mogući način, dobila status kandidata i otvorila proces pregovora za ulazak u EU.

Naglašavajući da proces evropskih i evroatlantskih integracija BiH nema alternativu, najviši predstavnici PSBiH pozvali su poslanike njemačkog Bundestaga da nastave da pomažu našu zemlju i lobiraju za njenu evropsku budućnost, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: