BiH
0

Članovi bh. predsjedništva posjetili francuski vojni brod kod Neuma

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić i članovi Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović i Borislav Paravac juler su na poziv ambasadora Republike Francuske u BiH Henry Zipper de Fabiania posjetili brod francuske Državne mornarice, minolovac "Verseau" (Verso) koji je uplovio u bh. teritorijalne vode u blizini Neuma.

Brod Verseau, koji će u kanalu Neum-Klek ostati usidren do 17. aprila, drugi je brod francuske državne mornarice koji u znak širenja duha prijateljstva, razumjevanja i potpore evropskom putu BiH boravi u bh. vodama u posljednje dvije godine.

Tim povodom izraze dobrodošlice posadi francuskog broda uputio je predsjedavajući bh. Predsjedništva Sulejman Tihić, koji je istaknuo kako ova posjeta Bosni i Hercegovini predstavlja znak prijateljstva dviju zemalja te potvrdu bh. suvereniteta.

  • Posjeta vašeg ratnog broda, ali i brodova ratnih mornarica Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke potvrđuje da je Bosna i Hercegovina dio porodice pomorskih zemalja, kazao je Tihić.

Prema njegovim riječima, prijateljstvo između Bosne i Hercegovine i Francuske ima trajnu vrijednost. «Mi ne možemo i ne smijemo zaboraviti šta je Francuska učinila za BiH».

Tihić je podsjetio kako su 84 francuska vojnika dali svoje živote za uspostavu mira u BiH, uz napomenu kako njihova žrtva nije bila uzaludna.

  • Uspostavljeni mir nije nikada bio narušen. BiH je na dobrom putu ka evroatlanskim integracijama. Provodimo snažne reforme. Integrišemo društvo. Obnavljamo multietničku strukturu naše zemlje. Gradimo jedninstvo različitosti. Građani BiH su na dobrom putu da polože ispit zajedničkog života različitih religija i kultura. To je rezultat višestoljetne tradicije zajedničkog života naših naroda, kazao je Tihić.

Istovremeno, izrazio je očekivanje da će do kraja godine uslijediti potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom Unijom, kao i prijem naše zemlje u NATO-program «Partnerstvo za mir».

  • Francuska je bila i prva zemlja koja je akreditovala ambasadora u međunarodno priznatoj i nezavisnoj BiH - u junu 1993 godine. Građani Sarajeva,nikada neće zaboraviti da je prvi francuski ambasador Henri Žakolen s njima dijelio najteže ratne dane u opkoljenom Sarajevu, kazao je, među ostalim, predsjedavajući Tihić.

Nakon obilaska broda kojem su prisustvovali i članovi diplomatskog kora u BiH, francuski ambasador u BiH Henry Zipper de Fabiani, ataše za odbranu potpukovnik Pierre Arnold i kapetan korvete komandant "Verseaua" Frederic di Marcantonio organizirali su svečani prijem u hotelu "Stela" u Neumu.

Posjeta broda francuske Državne mornarice upriličena je u sklopu obilježavanja 200. godišnjice potpisivanja carskog dekreta za otvaranje Generalnog konzulata Francuske u Travniku 12. maja 1806., odnosno otvaranja prve diplomatske misije u BiH, što svjedoči o starosti veza koje ujedinjuju Francusku i Bosnu i Hercegovinu.

Minolovac "Verseau" dug je 51,5 m. U njegovoj posadi je 49 mornara. Trodijelni je i plod je suradnje francuske, belgijske i holandske mornarice.