{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Članice Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" ofarbale više od 1.000 jaja

11.4.2015. u 08:10
26
Članice Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" ofarbale više od 1.000 jaja
26
Vrijedne ruke članica Kola srpskih sestara “Kosovka djevojka” iz Tuzle i pred ovogodišnji Vaskrs pripremile su više od 1.000 vaskrsnih jaja koja će biti dijeljena na različitim manifestacijama u povodu velikog pravoslavnog blagdana.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Za razliku od prethodne godine članice pomenutog udruženja su do Velikog petka okončale planirani posao, ofarbale su po tradicionalnoj recepturi blizu 1.200 jaja, a još oko 300 ofarbat će i uručiti pravoslavnim vjernicima koji žive sami.

"Prvi put organizuje se i vaskrsni koncert na kojem će nastupiti folklorna grupa Trag iz Laktaša. Planiramo da koncert postane tradicionalan, a tom prilikom ćemo u Narodnom pozorištu svim prisutnima uručiti vaskrsna jaja”, kaže Lidija Golubović, predsjednica Kola srpskih sestara "Kosovka djevojka" iz Tuzle.

Prvi put u Tuzlu će stići i blagodatni oganj i to na Veliku subotu 11. aprila. Blagodatni oganj nazivaju i najvećim čudom pravoslavnog svijeta, jer se pojavljuje svake godine prilikom molitve jerusalimskog patrijarha.

Iz Jerusalema će blagodatni oganj stići najprije u Beograd, a potom će obići sve eparhije Srpske pravoslavne crkve.

"Sa nestrpljenjem čekamo da blagodatni oganj prvi put dođe i u Tuzlu. Očekujemo ga na Veliku subotu u večernjim satima", kaže Golubović.

Vaskrsna liturgija u tuzlanskoj pravoslavnoj crkvi bit će održana u nedjelju ujutro u 5 sati, a očekuje se da crkvu ispuni veliki broj pravoslavnih vjernika. Nakon toga će vjernici u udobnosti svog doma i u krugu porodice obilježiti Vaskrs.

Inače, Kolo srpskih sestara je najstarije u Bosni i Hercegovini.

"Prvo takvo udruženje osnovano je 1902. godine u Beogradu, a prvo naredno je osnovano u Tuzli. Mi smo, prema mom mišljenju, i dio kulturne baštine Tuzle, a naše prethodnice su se odlučno suprostavljale austrougarskim vlastima nakon aneksije Bosne i Hercegovine", kaže Golubović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: