U interesu stranke
222

Članica Predsjedništva NB-a Marijana Šećibović: Šepiću je ranije rečeno za "bijeli hljeb"

Klix.ba
Marijana Šećibović (Foto: Klix.ba)
Marijana Šećibović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić znao je da su Sadik Ahmetović i Salko Sokolović stavili svoj potpis na zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, potvrdila je članica Predsjedništva Nezavisnog bloka Marijana Šećibović.

Ona je rekla da je afera "bijelog hljeba" namještena u cilju prikrivanja želja i ambicija pojedinaca, straha od otvaranja činjenica koje otvaraju pitanja postignutih loših rezultata na parlamentarnim izborima.

"Naša istina je da Nezavisni blok nije dobro prošao na parlamentarnim izborima, istina je da su na lokalnim nivoima, izuzev Zenice koju je predvodio Fuad Kasumović i na osnovu čijih rezultata su ljudi ušli u parlament pomoću kompenzacija, loše prošli jer čitava kampanja je fokusirana na kampanju za mandat u Predsjedništvu BiH, istina je da su nas birači kaznili… Zašto su nas kaznili to je drugo pitanje", kazala je Šećibović.

Kako kaže, u našem mentalitetu prenaglašena priča o poštenju i poštenoj državi nije marketinški dobra, jer da je dobra i da javnost reaguje na takvu priču rezultat bi bio sasvim drugačiji.

"No, ovo je priča za neku drugu priliku. O krađi glasova ne želim da govorim jer poznato je da glasanje uvijek privlači pažnju javnosti i izaziva negodovanje. Narodu je teško udovoljiti. Rezultati su takvi kakvi jesu, pitanje je da li koalicije u želji da sklone SDA sa scene mogu održati kontinuitet imajući u vidu različite ideologije? Izbori kao takvi su za nama, moramo se s tim pomiriti, ali iz njih treba puno toga naučiti i nastaviti borbu s izvornim principima programa NB", rekla je Šećibović.

Dodaje da je prva stvar koju NB treba priznati da nije dobitnik, već gubitnik ovih izbora.

"Ovdje se prosto nameću riječi jednog od najvećih disidenata sedamdesetih godina 20. vijeka Vaclava Havela: 'Ako je glavni stup sistema život u laži, onda nije nikakvo čudo što je temeljna prijetnja tome život u istini'. Loš rezultat je isključivo stvar unutarstranačke analize i ovakvi istupi u medijima su nepristojni. Medijski prostor nije arena za unutarstranačka mimoilaženja. Normalno je da različito razmišljamo i te razlike treba da nas spajaju, a ne razdvajaju. Stranka je mlada, ranjiva, mnogo je razočaranih, očekivanja su bila velika. Nerealno, ali tako je", kaže Šećibović.

Što se tiče čina traženja "bijelog hljeba", Šećibović smatra da je to predstava za javnost i jasna podjela na dobre i loše.

"Moralisti su dobri, a oni koji podržavaju Sadika Ahmetovića i Salku Sokolovića su loši. A jesu li moralisti zaista moralni? Da li je moralno praviti koaliciju bez konsultacije svojih članova Predsjedništva? Da li je moralno i pošteno praviti koaliciju s onima koji se ne mogu pohvaliti moralom i etičnošću? Da li je moralno i pošteno da privremeni organi donose odluke za koje nisu ovlašteni? Kada sve to radite, zar poruka nije jasna – nije vas briga ni za članstvo, ni za birače, samodovoljnost je suština bitisanja na političkoj sceni", kaže Šećibović.

Zaključila je da niko nema pravo nikom osporiti pravo na rad. Istakla je i da priča kako predsjednik NB Senad Šepić nije znao da su pojedinci potpisali apelaciju, nije tačna.

"Sve je bio obaviješten na vrijeme u dva navrata. Ovako je očuvano poštenje g. Šepića i ostalih poštenih članova predsjedništva, a javnost će brzo saznati čitavu istinu. Projekt NB je sjajan, vrijedi se boriti za ideju, a mi, oni 'loši', od ideje NB ne odustajemo", zaključila je Šećibović.