BiH
0

Član predsjedništva BiH Željko Komšić u Francuskoj

FENA
Na poziv francuskog nacionalnog komiteta za obilježavanje iskrcavanja saveznika u Normandiji, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, kao počasni gost, prisustvovao je centralnoj svečanosti i pratećim aktivnostima.

Tom prilikom je, uz učešće francuskog i britanskog ministra za pitanja boraca, položio vijenac Predsjedništva BiH na britanskom groblju u Ranvilleu i odao počast svim palim saveznicima. Komšić je prisustvovao i centralnoj ceremoniji podizanja zastava devet zemalja saveznica, vojnim počastima i defileu francuske armije, kao i posebnoj ceremoniji odavanja počasti jedinici komandosa Kieffera koja zauzima posebno mjesto u istoriji iskrcavanja saveznika.

Komšić je imao kraće razgovore sa francuskim i britanskim ministrom i srdačno se pozdravio sa starim ratnicima, visokim francuskim ličnostima, diplomatama i vojnim predstavnicima zemalja saveznica

Francuski domaćini i visoke strane ličnosti posebno su pozdravili prisustvo BiH, koja je prvi put na ovom obilježavanju u Normandiji, a posebne pozdrave uputili su članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću kao istaknutom i najvišem predstavniku BiH.

Član Predsjedništva BiH Komšić prisustvovat će i posebnoj manifestaciji francusko-bh. prijateljstva u Mervillleu, kojom prilikom će svečano biti predan avion Dakota 43-15073, poklon Bosne i Hercegovine Francuskoj, saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva Željka Komšića.