Navode nazvao netačnim
2

Član Nadzornog odbora Energoinvesta odgovorio Sindikatu, pojasnio poništenje konkursa za novog direktora

N. Ž.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Dženan Skelić, v.d. člana Nadzornog odbora Energoinvesta, je uputio odgovor Sindikatu ovog javnog preduzeća u kojem je kritikovana odluka za poništenje konkursa za izbor novog direktora.
U odgovoru poslanom redakciji Klix.ba, Skelić navodi da je iznesen "niz neistina i polovičnih činjenica", a cilj je "spinovanje i stvaranje podloge za negativnu percepciju budućih odluka i akcija" Vlade Federacije BiH i Nadzornog odbora Energoinvesta.

"Treba naglasiti da Vlada, barem kako je predviđeno zakonskim okvirima, donosi odluku o postavljanju uprave na osnovu natječaja, a koji raspisuje Nadzorni odbor uz saglasnost Vlade. Nadzorni odbor također imenuje Vlada, dajući mu povjerenje za skrb o interesima državne imovine.

Dakle, Nadzorni odbor i Uprava trebalo bi da imaju povjerenje aktuelne Vlade i da djeuju u skladu sa "njenim politikama" i pretpostavljenim društvenim interesima.

Nadzorni odbor u trenutnom sazivu je nakon svog imenovanja u formi vršioca dužnosti na mandat od tri mjeseca, od strane prethodnog Nadzornog odbora stavljen pred svršen čin, gdje je trebalo da potvrdimo odluku prethodnog Nadzornog odbora, da direktoricu, koja je na toj poziciji već osam godina, na osnovu Konkursa na koji se samo ona prijavila, a koji je prethodni Nadzorni odbor raspisao u trenutku kada je već donešena odluka Vlade da se imenuje novi Nadzorni odbor", kaže Skelić.

Dalje navodi kako je aktuelni saziv Nadzornog odbora poništio ovaj konkurs, a aktuelnoj direktorici Biseri Hadžialjević je dao mandat vršioca dužnosti na tri mjeseca.

"Novi Nadzorni odbor je taj konkurs poništio, te na osnovu odluke Vlade direktorici kojoj je istekao ugovor dao mandat vršioca dužnosti na 3 mjeseca.

Dakle novi Nadzorni odbor, kao i nova vlada nisu smijenili direktoricu, već je njoj istekao mandat, a 1. jula joj ističe i mandat vršioca dužnosti.

Problem je, dakle, u tome što je trenutni vršilac dužnosti direktora, nakon osam godina na čelu firme, te tri mjeseca mandata vršioca dužnosti, nespreman napustiti tu poziciju.

Ta ista direktorica i Uprava su izgubili povjerenje većinskog vlasnika zbog svojih stavova te neprimjerenog i politiziranog stava kao i zloupotrebe resursa društva za lične potrebe i interese", kaže Skelić.

Zatim je član Nadzornog odbora Energoinvesta citirao aktuelnu direktoricu, koja je javno optuživala SDP da "želi uništiti Energoinvest kako bi ga pokrali i rasprodali njegovu imovinu", te izrazio stav da zbog ovih riječi aktuelni Nadzorni odbor "ne može imati povjerenja" u v.d. direktoricu Hadžialjević.

"Smatram da bi se javnost trebala zapitati, koji su to motivi, koji ostanak jedne osobe na rukovodećoj poziciji stavljaju iznad interesa ostatka firme, pogotovo ukoliko se uzme u obzir činjenica da je toj istoj direktorici ponuđeno da ostane kao savjetnik novom direktoru.

Očekujem da će direktorica, ukoliko ima dokaze o zločinačkom poduhvatu Grabovice (Elvedin Grabovica, bivši direktor Elektroprivrede BiH, op.a.) i drugih, ta saznanja prezentirati Tužilaštvu, jer ukoliko se radi o insinuacijama i spletkarenju, onda je doista vrijeme da neko počene snositi odgovornost za ono što o drugima iznosi kao "vlastite istine", zaključuje Dženan Skelić.