Dostavio odluku
49

Član CIK-a Stjepan Mikić podnio ostavku zbog odlaska u penziju

D. Be.
Foto: E. H./Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Stjepan Mikić podnio je ostavku na tu funkciju, potvrdila je za Klix.ba glasnogovornica CIK-a Maksida Pirić.

"Zaprimljen je akt Stjepana Mikića odnosno obavještenje da podnosi ostavku, a razlog je odlazak u penziju. Akt će biti dostavljen Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekla je Pirić.

On se odlučio na ovaj potez nakon što je prije nekoliko dana CIK raspisao lokalne izbore koji su zakazani za 4. oktobar ove godine, mada se špekuliše da će se izbori pomjeriti za novembar.

Mikić je za člana CIK-a izabran je davne 2005. godine. U posljednjih 15 godina u dva navrata je bio i predsjednik ove institucije.

Podsjetimo, 11. marta, prema usvojenoj Odluci funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestala je Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka, te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba. Na ove pozicije, Odlukom Predstavničkog doma PSBiH, izabrani su Ahmet Šantić i Suad Arnautović iz reda Bošnjaka, te Vanja Bjelica – Prutina i Jovan Kalaba iz reda Srba.

Tada je radi nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegijumu Doma upućena je Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a BiH iz reda Hrvata. Prema predloženoj Odluci, zbog isteka mandata funkcija člana CIK-a BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata bira se Željko Bakalar.

Inače, Željko Bakalar trenutni je savjetnik u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, a ovu dužnost obnašao je i u drugom mandatu Željka Komšića u Predsjedništvu BiH (2010.-2014.).