BiH
0

Cjelodnevni program BHT-a kreće 13. augusta

NINA
Cjelodnevni program Televizije BiH počet će s emitiranjem 13. augusta, a do kraja augustaprogram će se sastojati od sportskih događaja s Olimpijskih igara u Ateni i informativnih emisija BHT-a, objavili su danas čelnici PBS-a i BHT-a.

Osim petominutnih vijesti koje će se emitirati dva puta dnevno, BHT će emitirati i dnevnik u 19 sati. Po završetku Olimpijade, emitirat će se otvoreni program, što prema riječima Milana Trivića, direktora BHT-a, znači da postoji spremna shema koja će se razvijati i mijenjati tokom emitiranja.

"Osovina našeg programa koji ćemo emitirati od šest do 24 sata, bit će informativne emisije, a pripremili smo i vrlo kvalitetan strani i sportski program. Također, u shemu je ušao ili je u pripremi i domaći program", kazao je Trivić.

Drago Marić, direktor Javnog RTV servisa u BiH, kazao je da će se u početku središnja informativna emisija BHT-a emitirati u već ustaljenom terminu, od 19 sati. Međutim, dodao je, kako postoje naznake i volja da informativne emisije entitetskih televizija i BHT-a prerastu u jedinstvenu središnju informativnu emisiju, koja bi se onda emitirala u terminu od 19.30 sati.

"Postoje takve naznake i iz entitetskih televizija pokazana je volja koja je do prije dvije godine bila skoro nezamisliva", kazao je Marić.

Ekipu koja će pripremati Dnevnik BHT-a čine već poznate osobe, koje su dosad bile zaposlene na entitetskim, ali i na nekim lokalnim TV stanicama. Uz urednika Informativnog programa Amira Zukića, tu su još i voditelji dnevnika u 19 sati Tomislav Đurić, Almira Huseinović i Natalija Trivić, kao voditelji dnevnika u 19 sati, zatim urednici i voditelji vijesti u 22 sata, Suzana Stambol, Enisa Skenderagić i Vanja Filipović, te voditelji dnevnih vijesti Ratko Kovačević, Mirela Ćosić i Svjetlana Topalić.

"Izvještavati ćemo o događajima i o njihovom značaju, ali ćemo otići i korak dalje od ponavljanja prikupljenih činjenica i fokusirati se na istraživanje događaja", kazao je Zukić ističući da je cilj Informativnog programa BHT-a da postane najautoritativniji izvor vijesti, ne samo u BiH, nego i u cijeloj regiji.

U uspostavljanju cjelodnevnog programa BHT-a na vlastitoj frekvenciji, ali i preko satelita, omogućila je Evropska komisija donacijom neophodne opreme. Također, Evropska komisija donirala je opremu koja omogućuje da signalom BHT-a bude pokriveno skoro cijelo područje BiH.