BiH
0

Civitas: Mladi iz cijele BiH koji su riješili probleme u svojim zajednicama

FENA
Prvo takmičenje za izbor najpraktičnijeg rješenja u programu "Projekt građanin” bit će održano 31. maja u hotelu "Parku" u Vogošći, a sudjelovat će 12 ekipa iz BiH (četiri ekipe iz osnovnih i osam ekipa iz srednjih škola) koji su riješili konkretne probleme u svojim zajednicama.

U saopćenju CIVITAS-a navodi se da će mladi svojim primjerima konkretno pokazati šta su sve u stanju učiniti. "Od izgradnje fiskulturne sale u donjem Duboviku, uvođenja zakona o inkluzivnom obrazovanju u Brčko Distriktu, postavljanja planinske kolibe za promociju turizma u Sarajevu, do nabavke učila za kabinet za biologiju u Bijeljini," navodi se.

Nagrada za pobjedničku ekipu za najuspješnije rješenje problema javne politike na nivou srednje škole je sudjelovanje na olimpijadi ljudskih prava u Bugarskoj -Primorsko od 14. do 20. juna.

Najbolja osnovna škola bit će nagrađena sudjelovanjem na Civitas Brčko ljetnom kampu koji se organizira već sedam godina. Škole koje će se predstaviti samo su dio od 50 hiljada učenika iz više od 2.400 razreda koji se u okviru “Projekt građanin” informiraju i upoznaju o pojmu i značaju javne politike, metodama i postupcima koji se koriste u procesu njenog formiranja, te načinu na koji građani mogu sudjelovati u njenom kreiranju.

U okviru “Projekta građanin” učenici saznaju kako da aktivno utječu na vlasti radi rješavanja problema mladih. Proteklih godina sudionici “Projekta građanin” napravili su konkretne promjene u svojim školama, lokalnim zajednicama, inicirali usvajanje i izmjene mnogih zakona na svim nivoima vlasti.