Naredba Vlade TK
5

Civilna zaštita razmotrit će uslove u kojima borave osobe u karantinu u Tuzli

A. K.
Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj sjednici je donijela zaključak kojim se traži od Kantonalnog štaba civilne zaštite da razmotri uslove u kojima borave osobe smještene u karantin koji je formiran u Hotelu Tuzla.
Pitanje smještaja grupe bh. državljana koji su se vratili iz Njemačke i Francuske u karantin na posljednja tri sprata Hotela Tuzla na današnjoj sjednici Vlade TK pokrenuo je kantonalni ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Elvir Rožnjaković.

On smatra da je potrebno preispitati i promijeniti odluku o smještaju bh. građana iz Njemačke i Francuske, koji se nalaze u karantinu, naglasivši da se oni kontinuirano žale na loše uslove smještaja u spomenutom hotelu.

"U ovim trenucima zdravlje naših građana nam je prioritet broj jedan. Zbog toga, fotografije i informacije koje sam dobio ovih dana, koje jasno pokazuju da naši građani borave u zapuštenim sobama punim vlage, s plafonima oštećenim zbog prokišnjavanja, zahtijevaju našu odgovornu i brzu reakciju", rekao je Rožnjaković koji smatra da je u narednim danima potrebno pronaći alternativni smještaj u kojem će bh. građani boraviti bez opasnosti od dodatnog ugrožavanja zdravlja.

S tim u vezi, Kantonalna vlada je na današnjoj sjednici donijela zaključak kojim se traži od Štaba civilne zaštite TK da na svojoj sjednici razmotri uslove u kojima borave smještene osobe u karantin u okviru Hotela u Tuzli i o tome obavijeste Vladu Tuzlanskog kantona i javnost.

Pored ovog zaključka, Vlada TK je donijela odluku o utvrđivanju prijedloga za karantin na području Tuzlanskog kantona. Prostor na posljednja tri sprata u objektu Hotela Tuzla opet je utvrđen kao prijedlog za karantinski smještaj za državljane Bosne i Hercegovine koji na prostor Tuzlanskog kantona trebaju doputovati iz Francuske.

"U karantin će se i ubuduće smještati osobe iz drugih zemalja, nad kojima se provodi mjera ograničavanja kretanja i omogućavanja medicinskih pregleda osoba koje su bile ili za koje se sumnja da su bile u kontaktu s osobama koje imaju bolest izazvanu novim koronavirusom", naveli su iz Vlade TK.

Prijedlog za karantinski smještaj dostavlja se Federalnom ministarstvu zdravstva koje je nadležno za stavljanje u karantin i određivanje prostora za ovu namjenu, a troškovi padaju na teret federalnog budžeta.