Prevencija
24

Civilna zaštita KS pozvala građane da preduzmu mjere zaštite od jakog vjetra

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: D. S./Klix.ba)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: D. S./Klix.ba)
Kantonalna uprava civilne zaštite Sarajevo je pozvala građane da preduzmu preventivne mjere zaštite i spašavanja od jakog vjetra.

Poziv su uputili nakon što Federalni hidrometeorološki zavod objavio narandžasto upozorenje na jake i olujne udare vjetra južnog smjera, brzine od 50 do 80 kilometara na sat. Snažan vjetar se očekuje od danas u 21 sat do 2. decembra do 18 sati na području cijele Bosne i Hercegovine.

Kantonalna civilna zaštita u Sarajevu je ukazala da je potrebno odmah preduzeti mjere zaštite. Posebno su apelovali na pravna lica, koja izvode radove na građevinskim objektima, da ne ostavljaju predmete koji bi usljed jakog vjetra mogli pasti sa krovova, građevinskih skela isl.

Građane su pozvali da na balkonima i drugim otvorenim prostorima ne ostavljaju predmete koji bi usljed vjetra mogli ugroziti ljude, da vozila ne parkiraju blizu stabala te da izbjegavaju izlete i boravak u prirodi tokom narandžastog upozorenja.

Pozvali su općinske službe civilne zaštite da budu pripravne te da su građani dužni odmah prijaviti opasnost ili pojavu koja može dovesti do prirodne i druge nesreće. To je moguće učiniti kontaktiranjem Kantonalne operativnog centra civilne zaštite pozivom na 121 - centar je dostupan svaki dan 24 sata.