BiH
113

Civilna zaštita KS izdala upozorenje zbog najavljenog nevremena

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna uprava Civilne zaštite KS uputila je danas upozorenje svim pravnim i fizičkim osobama za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od sniježnih i kišnih padavina.

"S obzirom na to da se u narednom vremenskom periodu, prema vremenskim prognozama od nekih meteoroloških stanica očekuje obilnije sniježne i kišne padavine, koje će zahvatiti pojedina područja Balkanskog poluostrva, upozoravamo sva pravna i fizička lica da odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite", stoji u upozorenju Civilne zaštite KS.

Mjere podrazumijevaju pripreme adekvatne snage i materijalno-tehnička sredstva za brzi odgovor na najavljene sniježne i kišne padavine.

"Imajući u vidu da se prema navedenim prognozama očekuje velika visina sniježnog pokrivača, posebno u planinskim dijelovima koji može izazvati najviše problema u saobraćaju, posebno apelujemo na nadležne organe u općinama i Kantonu da provjere spremnost pravnih lica s kojima su potpisali ugovore za zimsko održavanje puteva, da li ista imaju dovoljan broj mašina i drugih sredstava da na vrijeme reaguju na potencijalno moguće obilnije sniježne padavine", kažu iz CZ.