Pomoć ustanovi
0

Civilna zaštita donirala potrošni medicinski materijal Domu zdravlja "Novi Grad"

N. C.
Civilna zaštita Općine Novi Grad Sarajevo donirala je 25 aparata za pulsno mjerenje pritiska i deset pulsnih oksimetara za mjerenje kisika u krvi, kao i potrošni medicinski materija l, zavoje, vate, šprice i dr. za potrebe Doma zdravlja "Novi Grad".

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i direktoricom Doma zdravlja "Novi Grad" dr. Merimom Pašić, posjetio je danas COVID ambulantu Saraj - Polje, gdje je donacija uručena.

"Mi smo bili zamoljeni na sjednici Štaba CZ od dr. Merime Pašić, da osiguramo određene količine potrošnog materijala, koji je neophodan u svakodnevnom radu i koji se proteklih mjesec dana trošio u velikim količinama. Danas smo taj materijal uručili ovdje na Saraj - Polju, gdje je formirana najveća Covid ambulanta u Kantonu Sarajevo. Sistem javnih nabavki i ukupnog funkcionisanja Domova zdravlja je komplikovan i često neefikasan, pa se dešavaju situacije da dolazi do nedostatka osnovnog materijala i opreme za rad. Pored zahtjeva javne ustanove da im pomognemo, imali smo slične zahtjeve i od građana koji su primijetili da se medicinsko osoblje bori sa nedostatkom aparata za dijagnostiku, kao i ostalog materijala. Ipak, dobra vijest je da se zadnjih dana smanjuje broj ljudi koji dolaze u COVID ambulantu, i na neki način može se reći da treći val jenjava, nadamo se da neće biti četvrtog, ili ako ga bude, da će biti manjeg intenziteta. Ovo je bio najteži period kada je u pitanju naš grad i država u smislu korona pandemije i nadam se da prilazimo kraju tog teškog perioda, te da ćemo iz njega što prije izaći“, rekao je načelnik Efendić.

Direktorica Pašić kazala je da je prethodni mjesec bio jako težak za uposlenike doma zdravlja, posebno za one koji su radili u COVID ambulanti, urađeno je više od 10.000 pregleda, oko 7.700 rendgen snimaka i očitanja tih snimaka, urađeno je 8.000 laboratorijskih pregleda sa više od 150.000 analiza.

"Inače, naš COVID centar je najveći u Kantonu Sarajevo i prima najveći broj pacijenata, zbog čega su i ove brojke tako velike. Od 1. aprila, broj usluga i pregleda počeo je da se smanjuje, te se nadam da će tako i ostati", rekla je dr. Pašić.

Ona je načelniku Efendiću i civilnoj zaštiti Općine Novi Grad Sarajevo na još jednoj jako vrijednoj donaciji, koja posebno puno znači u ovome vremenu kada se borimo protiv koronavirusa.

"Prethodnom periodu smo od Općine dobijali više donacija u vidu zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava i sl. Želim da naglasim da uvjek kada nam je nešto hitno potrebno možemo se obratiti Općini i uvijek dobijemo ono što nam treba. Zahvaljujući ovoj donaciji pacijenti će dobiti kvalitetniju uslugu, a uposlenici će imati kvalitetniji rad", zaključila je dr. Pašić.