BiH
10

Ćivić: Još uvijek traje akcija izvlačenja petog nastradalog rudara

Anadolija
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Akcija izvlačenja petog rudara nastradalog u nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica još uvijek traje, javio je dopisnik Anadolije. 

Prema riječima direktora Rudnika mrkog uglja Zenica, Esada Čivića, radnici koji rade na akciji spašavanja naišli su na poteškoće.

"Mi smo u prijepodnevnim satima imali jednu zaista dobru dinamiku osvajanja prostorija koje vode do petog rudara i imali smo dobre uslove s obzirom da nije bilo velikih komada materijala, a imali smo i svježu zračnu struju  koja je omogućavala rad bez aparata. Međutim, samim približavanjem mjestu na kojem pretpostavljamo da se nalazi nestali rudar, uslovi rada u kojima rade čete za spašavanje su drastično pogoršani. Plin metan se znatno povećao u zraku, a i struktura materijala je drugačija i spasioci koji rade na izvlačenju moraju sada da rade pod aparatima što je daleko teže kao i što je dosta teže ukloniti te gromade materijala", naglasio je Čivić.  

On je naveo da "u svakom trenutku u jami rade dvije ekipe po pet ljudi, te da su dvije ekipe koje čekaju u pripravnosti".

Osim toga, naglasio je direktor RMU Zenica Esad Čivić, radnici koji ne rade na poslovima kao druge brigade, u drugim dijelovima jame angažovani su na dopremi repromaterijala i ostalih potrebnih stvari članovima četa za spašavanje.

"Spasioci su jako blizu tijelu prema skicama koje imamo i pratimo njihovo kretanje i mjesta na kojem se trebao nalaziti nastradali rudar. U pitanju je nekoliko metara. Osim toga, s obzirom da je tijelo već tri dana u atmosferi sa visokom temperaturom, spasioci osjete i njegov miris i zato smatramo da smo jako blizu. Ukoliko stvorimo malo bolje uslove, vjerujemo da će tijelo biti izvučeno za nekoliko sati, ali ukoliko ne dođe do poboljšanja uslova, izvlačenje rudara moglo bi potrajati dosta duže", izjavio je Esad Čivić, direktor Rudnika mrkog uglja Zenica.

Sutra će se sa početkom u 11 sati održati komemoracija poginulim rudarima u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica. Istog dana, u 14 sati klanjat će se zajednička dženaza poginulim rudarima na platou Kamberovića polja u Zenici. 

Nakon klanjanja zajedničke dženaze, obavit će se dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice, poslije ikindije namaza.

Ekipe danas rade na izvlačenju tijela petog poginulog rudara, Fejze Isakovića. 

Naime, do sinoć su izvučena tijela četvorice rudara, od ukupno pet koliko ih je ostalo u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica.

Kasno sinoć iz jame Raspotočje RMU Zenica izvučeno je tijelo Hajrudina Bradarca, a nešto ranije u toku dana i tijela još trojice nastradalih rudara: Mehemeda Dizdarevića, Mehmedalije Halilovića i Fahira Halača.

U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine, nakon gorskog udara koji se dogodio, u četvrtak, u poslijepodnevnim satima. U petak iz jame je evakuisano 29 rudara.

No, gorski udar nisu preživjeli: Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.