Korićanske stijene
0

Čivčić, Ljepoja i Topola se izjašnjavaju o krivici

FENA
Ročište za izjašnjenje o krivici pred Odjelom I za ratne zločine Suda BiH, u predmetu Petar Čivčić i drugi, zakazano je za 27. oktobar, saopćio je Sud BiH.

Optužnica tereti Petra Čivčića, Marinka Ljepoju i Branka Topolu za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima iz optužnice, optuženi Petar Čivčić, u svojstvu komandira I interventnog voda policije SJB Prijedor, Marinko Ljepoja, u svojstvu pripadnika interventnog voda, i Branko Topola, u svojstvu stražara u logoru "Trnopolje", zajedno su s ostalim pripadnicima teritorijalne odbrane, počinili, učestvovali i pomogli prilikom organiziranja i sprovođenja konvoja u kojem se nalazilo više od 1.200 civila pretežno muslimanske, ali i hrvatske nacionalnosti.

Optuženi Marinko Ljepoja i Branko Topola, su navodno, zajedno s ostalim pripadnicima I interventnog voda policije, prilikom zaustavljanja konvoja na lokalitetu planine Vlašić, izvršili selekciju više od 200 vojnosposobnih muškaraca, svjesno i znajući da ih izdvajaju radi ubijanja.

Izdvojene muškarce sproveli su do mjesta "Korićanske stijene", doveli na rub ceste, iznad provalije, i tom prilikom su optuženi Marinko Ljepoja i Branko Topola, navodno, s ostalim pripadnicima I interventnog voda policije pucali iz automatskog naoružanja u postrojene civile, te na taj način ubili više od 200 muškaraca-civila.

Navodnim učešćem u prisilnom premještanju bošnjačkog i hrvatskog civilnog stanovništva s teritorije pod kontrolom srpskih vlasti, optuženi su učinili krivična djela ubijanja, prisilnog premještanja, nečovječnog postupanja, dok je optuženi Petar Čivčić kao nadređena osoba, navodno, propustio da poduzme nužne i razumne mjere u sprječavanju činjenja navedenih djela i kažnjavanju počinilaca.