{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čist vazduh - ti si na potezu: Na posao bez automobila

F
16.9.2013. u 08:57
0
5
Čist vazduh - ti si na potezu: Na posao bez automobila
0
Čist vazduh - ti si na potezu: Na posao bez automobila
Centar za životnu sredinu iz Banje Luke pozvao je sve gradove i općine da se priključe obilježavanju “Evropske sedmice mobilnosti” i “Svjetskog dana bez automobila”.
Ovaj centar je nacionalni koordinator pomenute kampanje za Bosnu i Hercegovinu.

Od 16. do 22. septembra 2013. godine građani zemalja Evropske unije, Brazila, Argentine, Kanade, Tajvana, Japana, Turske i Bosne i Hercegovine će imati priliku da učestvuju u najpopularnijem događaju na svijetu vezanom za održivi transport pod nazivom „Evropska sedmica mobilnosti“ (ESM).

Generalna direkcija za životnu sredinu Evropske komisije je 2002. godine pokrenula kampanju „Evropska sedmica mobilnosti“ koja će ove godine biti organizovana u više od 2.000 gradova širom svijeta.

ESM završava 22. septembra obilježavanjem „Svjetskog dana bez automobila“.

Ovogodišnji slogan Evropske sedmice mobilnosti “Čist vazduh - ti si na potezu!” oslikava moć koju stanovnici gradova imaju u vezi sa obezbjeđenjem čistijeg vazduha.

Također, ukazuje da svako od nas može lično utjecati na kvalitet vazduha u gradovima i to putem samo malih promjena u svakodnevnoj rutini, poput one da na posao idemo biciklom, pješke ili javnim prevozom umjesto automobilom.

I lokalne vlasti mogu dovesti do promjene, ukoliko obrate pažnju na koji način je mobilnost organizovana u našim gradovima.

Svaki dan naša pluća se ispunjavaju gradskim vazduhom, ali šta je to što zapravo udišemo?

Povećana potreba za mobilnošču rezultirala je lošim kvalitetom vazduha.

Činjenice koje o tome govore su jasne: čišći gradovi su zdraviji gradovi. Vazduh oslobođen onečišćenja produžava život u prosjeku za osam mjeseci, te dokazano smanjuje mogućnost respiratornih i kardiovaskularnih oboljenja.

Posebnu korist od čistog vazduha imaju djeca i stariji.

No, nije ugroženo samo zdravlje ljudi, zagađenje vazduha štetno utiče na životnu sredinu, što rezultira kiselim kišama, smanjenjem biodiverziteta i oštećenjem ozonskog omotača.

Isti oni zagađivači koji kontaminiraju naš vazduh također utiču i na klimatske promjene.

Mijenjanje naših navika koje se odnose na izbor prevoznog sredstva može vrlo pozitivno uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha u urbanim sredinama, saopćeno je iz Centra za životnu sredinu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: