BiH
0

Čist okoliš presudan za razvoj turizma u BiH

FENA
Ispitivanje javnog mnijenja koje je podržala Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokazalo je da čak 82 posto građana BiH vjeruje da je neuređen okoliš glavna prepreka razvoju bh. turizma.

Ista anketa pokazuje i da 67 posto ispitanika smatra da je čistoća okoliša nezadovoljavajuća.

Pored toga, 64 posto građana nezadovoljno je urbanističkim uređenjem okoliša, a 57 posto nije zadovoljno načinom na koji se održavaju parkovi za odmor i rekreaciju.

Dvadeset sedam posto anketiranih kaže da su sami građani odgovorni za čistoću okoliša, a nakon njih slijede općine (19 ), eko policija (12) i komunalna preduzeća (11posto).

Gotovo trećina ispitanika (29 posto) je za strožiju politiku kažnjavanja onih koji krše zakone o zaštiti okoliša.

Ovo istraživanje služi kao polazna osnova za početak kampanje “Kultura življenja – okoliš i turizam” koju je podržao USAID u BiH.

Kampanja predstavlja čist okoliš u BiH, s posebnim akcentom na upravljanje i zaštitu okoliša i parkova za odmor i rekreaciju.

Kampanja će trajati godinu dana, a implementira se u saradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom trgovine i turizma RS-a, Ministarstvom za okoliš i turizam FBiH, entitetskim turističkim organizacijama i domaćim nevladinim organizacijama.