|

"Čist kao sunce i prav kao Bog"

"Čist kao sunce i prav kao Bog"
0
S
Sarajevo-x.com
3.12.2009. u 14:26
1
komentara
0

dijeljenja
"Čist kao sunce i prav kao Bog"
U nastavku iznošenja završnih riječi na suđenju za zločin počinjen u Kalinoviku, Odbrana Neđe Zeljaje zatražila oslobađanje njihovog branjenika, tvrdeći da nije odgovoran za počinjeni zločin.
"Odbrana ne negira činjenicu da je na području Kalinovika stradao jedan broj lica. Nismo negirali patnje oštećenih. Ali Neđo Zeljaja ne snosi odgovornost za ta djela. Nije planirao, podsticao, pomagao, niti učinio ta djela. Uz dužno poštovanje žrtvama, nadamo se da će Tužilaštvo BiH procesuirati odgovorne", kazala je braniteljica Vesna Tupajić-Škiljević.

I sam optuženi Zeljaja je napisao završnu riječ, ali je zatražio da je u sudnici pročita njegov drugi branilac, Radivoje Lazarević.

"Nakon pada Rogoja, kada ga je preuzela Armija BiH u augustu 1992. godine, oko 90 posto stanovništva je napustilo Kalinovik. Moja porodica je ostala, moja djeca su pretrpjela strahote rata... Neki su me nazivali srpskim izdajnikom jer sam pomagao muslimanima. Za neke, i ovo Tužilaštvo, ja sam ratni zločinac. Odajem dužno poštovanje prema svakoj žrtvi”, naveo je Zeljaja.

Uz Zeljaju, Tužilaštvo BiH tereti Ratka Bundala i Đorđislava Aškrabu za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Kalinovika. Prema optužnici, Zeljaja je bio komandir Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, Bundalo komandant Taktičke grupe, a Aškraba komandir straže koji je obavljao poslove upravnika logora “Barutni magacin”.

"Što se tiče ratnog zločina, čist sam kao sunce i prav kao Bog. Očekujem da će ovo Sudsko vijeće to utvrditi i donijeti pravičnu presudu", kazao je Zeljaja.

Iznoseći završnu riječ, braniteljica Tupajić-Škiljević je kazala da Zeljaja “nije imao efektivnu kontrolu nad tadašnjom milicijom jer de jure i de facto nije obavljao dužnost komandira”, tako da ne može snositi odgovornost za eventualne propuste milicije.

"Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo da je Zeljaja bio komandir milicije u Kalinoviku. Iz materijalnih dokaza Odbrane se može zaključiti da od aprila 1992. do marta 1993. godine nije obavljao tu funkciju", kazala je Tupajić-Škiljević.

Kada je riječ o zatvaranju Bošnjaka, što se drugooptuženom stavlja na teret, Tupajić-Škiljević je istakla da Odbrana nije osporavala da je bilo zatvaranja, ali smatra da nije bilo odgovornosti Neđe Zeljaje jer je naredbe donosio Boško Goveradica, tadašnji načelnik SJB-a Kalinovik.

Govedarica je potpisivao, naglasila je braniteljica, i "odobrenja za radnu obavezu zatočenih".

Prema optužnici Tužilaštva BiH, sva trojica optuženih se terete da su bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata zajedno s Boškom Govedaricom, Grujom Lalovićem, predsjednikom izvršne vlasti, te članovima Ratnog i Kriznog štaba opštine Kalinovik, kao i sa ostalim pripadnicima vojske i policije, te paravojnih formacija.

Za optužbu da je s nepoznatim osobama učestvovao u ubistvima u selima Jelešac, Jezero i Mjehovina, općina Kalinovik, Tupajić-Škiljević je kazala da u to vrijeme Zeljaja nije bio u Kalinoviku, te navela da između njega i tih nepoznatih osoba nije postojao odnos nadređeni-podređeni, te da nije imao mogućnosti da kazni počinioce.

Trećeoptuženi će iznošenje završne riječi početi 4. decembra 2009. godine.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...