Planovi udruženja "Ćiro"
50

"Ćiro" ponovo na relaciji Sarajevo-Pale-Višegrad?

FENA
Osnivačka skupština Udruženja Ćiro - park prirode kulturno-historijskog i ekološkog turizma uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad bit će održana 27. novembra u prostorijama sarajevske općine Stari Grad, izjavio je za Agenciju Fena predsjedik Upravnog odbora ovog udruženja Fadil Čordalija.

Istakao je da će osnivačkoj skupštini prisustvovati i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, kojom prilikom će mu biti uručena povelja počasnog člana Udruženja Ćiro.

Čordalija je rekao da je cilj udruženja da u što skorijoj budućnosti ponovo stave u funkciju uskotračnu prugu na spomenutoj relaciji, te da je spoje s prugom u parku prirode "Mokra gora" u Srbiji.

"Radi se o ambicioznom turističkom projektu u koji će biti uključen i turistički master plan za Jahorinu, kanjoni Prače i Miljacke, ekološki turizam, proizvodnja organske hrane, te lov i ribolov, a "kičma" projekta će biti uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad", naglasio je Čordalija.

Dodao je da će projekt u početku biti finansiran iz IPA fondova, a za finasiranje kasnijih faza vođeni su pregovori s Pariškim klubom (neformalna grupa država članica MMF-a koju čine SAD, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, Holandija, Belgija, Švedska, Kanada, Japan i Švicarska) i nekim privatnim kompanijama koje su izrazile spremnost za ulaganje u ovaj projekt.

"Prva etapa uređenja pruge, od Sarajeva do Pala u dužini od oko 11 kilometara, trebala bi biti završena do 2014. i nadamo se da će se uklopiti u obilježavanje 100-godišnjice Sarajevskog atentata", kazao je Čordalija.

Pojasnio je da se u Austriji nalazi originalna lokomotiva iz tog perioda koja je vlasništo BiH, kao i nekoliko originalnih vagona, od kojih će neke biti potrebno rekonstruirati da bi autentična kompozicija "Ćire" mogla saobraćati na ovoj relaciji.

Uskotračna pruga Sarajevo-Pale-Višegrad puštena je u promet 1906., a zadnji voz je prošao njome 1978.