Sud u Sarajevu
55

Cirkus se nastavlja: Ponovo odgođeno ključno ročište u slučaju "Tower"

Klix.ba
Kontroverzna izgradnja "Towera" u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kontroverzna izgradnja "Towera" u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ročište u predmetu "Tower" koje je odgođeno nekoliko puta zbog lažnih dojava o postavljenoj bombi u zgradi Općinskog suda u Sarajevu ili zbog navodnih zdravstvenih problema optuženih trebalo je biti održano sutra, no ponovo je otkazano.
Kako saznaje Klix.ba advokat prvooptuženog Elvedina Mahmutovića je obavijestio da se njegov klijent ne osjeća dobro i da zbog toga traži odgodu ključnog ročišta na kojem treba biti prikazan snimak brojanja novca za koji su osumnjičeni Sedin Halilagić i Elvedin Mahmutović.

Prošli put je ročište trebalo biti održano 18. decembra, ali je odgođeno zbog dojave o eksplozivnoj napravi.

Općinski sud u Sarajevu je 2018. godine potvrdio optužnicu Tužilaštva KS protiv Sedina Halilagića i Elvedina Mahmutovića, uhapšenih u akciji "Tower", zbog krivičnog djela primanja dara i drugih oblika koristi.

Oni se terete da su iznuđivali novac od izvođača radova na zgradi "Tower" kako bi im zauzvrat omogućili da "nesmetano rade i budu zaštićeni".

Videosnimci iz dokaznih materijala Tužilaštva Kantona Sarajevo nastali su u saradnji Federalne uprave policije (FUP) i direktora građevinske firme Europrofil Elmedina Pinjića koji je podnio krivičnu prijavu protiv Smart Investa zbog sumnje da su predstavnici ove firme činili prevare u privrednom poslovanju, a u vezi izvođenja radova na Sarajevo Toweru.

Kada je firma Europrofil potpisala ugovor za izvođenje fasaderskih radova, montažu i demontažu skele na objektu Sarajevo Tower, Mahmutović i Halilagić su navodno ucijenili Pinjića da im mora donijeti 200.000 KM kako bi nesmetano radio i da bi ga oni zaštitili.

Međutim, Pinjić se prije toga odlučio na prijavu te im je ponudio da im ovaj iznos isplati u tri rate. Ne znajući šta ih čeka, Mahmutović i Halilagić su pristali.

Prva rata iznosila je 30.680 eura i to su sredstva koja je Pinjić osumnjičenima isplatio u apartmanu u zgradi Panamera, dok je bio ozvučen, a novac hemijski označen.