Čestitka reprezentaciji BiH
0

"'Ćirina trupa' donijela više dobra nego svi političari"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
U vrijeme kada se BiH nalazi u izuzetno složenoj političko-ekonomskoj situaciji, te društvenoj krizi odnosa na svim nivoima što rezultira depresijom i širenjem raznih strahova kod građana, zadnji uspjesi Nogometne/fudbalske reprezentacije BiH imaju posebnu snagu, vrijednost i značaj koji prevazilaze puki sportski rezultat i efekt, navodi se u čestitki Evropskog pokreta BiH Nogometnoj reprezentaciji BiH na sinoćnoj pobjedi nad Estonijom.

U čestitki se navodi da su građanima Nogometna reprezentacija BiH i selektor Miroslav Blažević Ćiro pokazali da zajedno, ma koliko mali i slabašni kao jedinka bili, ujedinjeni i složni možemo postići rezultate vrijedne pažnje u evropskim i svjetskim okvirima.

Ocjenjuje se da Nogometna reprezentacija BiH svojim odnosom prema radu, obavezama i odgovornosti "bježi" u razvoju i svijesti prvenstveno nacionalno-religijsko-političkom korpusu, odnosu cjelokupnom bh. društvu i odnosima u njemu.

  • Više dobra, slavlja i veselja 'Ćirina trupa' je u kratkom periodu podarila ovom narodu, imidžu i međunarodnom rejtingu BiH, negoli svi njeni političari u nekoliko zadnjih godina, ističe se u saopćenju Evropski pokret u BiH te podsjeća da je u maju ove godine Nogometnoj reprezentaciji BiH dodijelio plaketu pokreta "Najbolji evropski sportski kolektiv BiH 2009".

U Pokretu također ističu da ih raduje također uspjeh i direktan plasman fudbalske reprezentacije Srbije na svjetsko prvenstvo, eventualni i sasvim zasluženi plasman Slovenije u relegacije, te prva pobjeda Crne Gore u istom takmičenju.

U konačnici poručuju da se razvijanjem sporta, njegovanjem kulture fer i sportskog nadmetanja, te ostvarivanjem dobrih takmičarskih rezultata, grade mostovi kulture i regionalne saradnje, čime se direktno učestvuje i u procesima evropskih integracija i partnerstva zemalja regiona.