Livno
0

Ćirilica nepoželjna na saobraćajnim znakovima

SRNA
Foto: Livno-online.com
Foto: Livno-online.com
Ćirilični natpisi naziva mjesta na saobraćajnim znacima postavljenim na području Livna izbrisani su isti dan kada su i postavljeni, javlja dopisnik Srne.

Natpisi sa oznakom "Livno" ispisani latinicom i ćirilicom na većini ulaza u grad postavljeni su 18. avgusta, a većina Livnjaka u anketi lokalnog radija prognozirala je da natpisi na dva pisma neće biti dugog vijeka.

Većina slučajno odabranih i anketiranih Livnjaka izrazila je negodovanje zbog postavljanja znakova na dva pisma, tvrdeći da će "sigurno neko te znakove srušiti ili će išarati natpis na ćirilici".

Prema informaciji iz Ministarstva unutrašnjih poslova  Livanjskog kantona, ovi saobraćajni znakovi  postavljeni su u skladu sa Pravilnikom o saobraćajnim znakovima u BiH, koji je stupio na snagu 1. januara 2007. godine. 

U tom pravilniku, za koji su glasali i zastupnici hrvatskog naroda u Parlamentu BiH (tadašnji jedinstveni HDZ BiH),  navodi se da natpisi na svim saobraćajnim znakovima trebaju biti ispisani latinicom i ćirilicom, i da  to treba biti obavljeno  najkasnije do 31. decembra 2009. godine.