BiH
0

Cinton, Schröder i Blair među 1.400 Miloševićevih svjedoka

NINA
Odbrana Slobodana Miloševića pred Haaškim tribunalom počinje 5. jula, i za 150 dana optuženi planira izvesti oko 1.400 svjedoka.

Sudsko vijeće će tek da odluči hoće li britanskom premijeru Tonyju Blairu, njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu i bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu naložiti da svjedoče.

O tom zahtjevu bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije koji se sam brani pred Tribunalom, koji inače ne priznaje, kao i o zahtjevu da Sud naloži obavještajnim službama SAD-a, Velike Britanije, Njemačke i Francuske da dostave podatke o događajima iz optužnice, Sudsko vijeće će odlučivati nakon što ih Milošević u pisanoj izjavi obrazloži.

"Clinton se mora pojaviti ovdje. Schröder se mora pojaviti. I Blair i ostali. Oni su bili šefovi država. Ja sam bio šef države. Vi mi sudite kao šefu države", istaknuo je Milošević na današnjoj statusnoj konferenciji.

Sudsko vijeće je danas odbilo zahtjev Tužiteljstva da se "presretnuti", odnosno prisluškivani razgovori koje je ponudila hrvatska obavještajna služba uvedu kao dokaz izvođenjem svjedoka koji bi prepoznali sadržinu tih razgovora.

Miloševićev pravni savjetnik Zdenko Tomanović potvrdio je Tanjugu i da je odbijen zahtjev Tužiteljstva da izvede dodatnih pet svjedoka. Međutim, postoji mogućnost da će se ti neimenovani svjedoci ipak pojaviti na suđenju - kao svjedoci suda.

Termin za početak Miloševićeve odbrane zasad ostaje 5. juli, ali će Vijeće to ponovno razmotriti nakon što dobije izvještaje liječnika koji je Miloševiću, kako tvrdi, 12. aprila naložio da "miruje 41 dan".

Za uvodno izlaganje Milošević će imati jedan dan. Prethodno mu je to izlaganje bilo ograničeno na dva sata, ali je konačna odluka donesena budući da je Miloševič zatražio tri dana za uvodno izlaganje - koliko je na početku procesa, u februaru 2002. imalo i Tužiteljstvo.

Odbijen je i Miloševićev zahtjev da svjedoke ne izvodi u fazama - prema optužnicama za zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu - nego bez redoslijeda, jer su optužnice već ujedinjene.

Milošević je najavio da će pozvati skoro 1.400 svjedoka. Istodobno je odbijen je i zahtjev tužitelja da se broj Miloševićevih svjedoka ograniči na 300, ali je prihvaćen njihov zahtjev da optuženi, prije izvođenja svjedoka, dostavi sažetke njihovih pisanih izjava i objašnjenje kako su do saznanja došli.

Kada je riječ o svjedočenju stručnjaka, Sudsko vijeće je odlučilo da će Milošević njihove nalaze morati podnijeti šest sedmica prije svjedočenja. Ponovo je odbijen i zahtjev Tužiteljstva da se Miloševiću nametnu odvjetnici.