Milorad Dodik
0

'Činilo se da postoji dogovor da se FBiH pretvori u dva entiteta'

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je danas da će od partnera u eventualnim ustavnim promjenama u BiH prethodno tražiti "jasno prihvatanje pozicije" da RS nije na bilo koji način upitna u tom procesu.

On kaže da će RS ući u ustavne promjene "samo ako ona bude nesporna i za ostale učesnike u razgovorima", te da je RS u sadašnjem kapacitetu neupitna za bilo koga ko iz tog bh.entiteta bude razgovarao o ustavnim promjenama.

  • Sve ostalo su spekulacije za dnevnopolitičke potrebe pojedinaca, rekao je Dodik i dodao da "nijednog trenutka, što se njega tiče, nije bilo razmišljanja o drugom pristupu kada je u pitanju RS".

Govoreći o različitim stavovima u vezi s ranije spominjane četiri teritorijalne jednice u BiH, on je kazao da "želi da pojasni" da je i ranije rečeno da je RS jedna teritorijalna jednica ili entitet u okviru BiH.

Dodao je i da mu se "činilo da je postojao dogovor između predsjednika SDA i HDZ-a BiH, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića, da se Federacija BiH pretvori u dva nova entiteta, a da federalno Sarajevo bude distrikt koji nema konstitutivan karakter vezano za uređenje BiH".

Ustvrdio je i da na sastanku u Banjoj Luci "nijednog trenutka" ni Tihiću ni Čoviću "nije bio nepoznat stav" da je RS uslov bilo kakvih razgovora u budućnosti oko promjene Ustava.

  • Tako ostaje i danas i tako će biti predloženo i za slijedeće naše razgovore, kazao je lider SNSD-a.

Dodik je novinarima nakon današnjeg sastanka predsjednika RS-a Rajka Kuzmanovića s predstavnicima srpskih parlamentranih stranaka, rekao da je jedinstven stav učesnika oko neupitnosti RS-a u teritorijalnom smislu i da nije moguće "taj entitet ni u političkom ni u teritorijalnom smislu umanjivati, smanjivati ili na neki drugi način dovoditi u pitanje".

Kada je u pitanju mogućnost oko izbora u Predsjedništvu BiH, potvrdio je i da, imajući u vidu primjedbu Venecijanske komisije, "bi bila prihvatljiva formulacija" da se bira jedan član predsjedništva iz RS-a, a da broj članova i postupak izbora ostane isti kao do sada, s tim da se jasno naglasi da moraju da budu iz različitih konstitutivnih naroda i da postoji rotacija.

Jasno je, kazao je Dodik, da je Dejtonski sporazum osnova bilo kakvih ustavnih promjena, jer je i u Prudskom sporazumu dogovoreno da se radi na amandmanskim promjenama, a ne na izradi novog Ustava.

Neće se prihvatiti, rekao je, ni učešće stranaca u ustavnim promjenama, već o tome moraju odlučiti domaće snage.

  • Cijenimo da će u budućem periodu doći do razgovora o ustavnim promjenama, jer je BiH upućena ka evropskim integracijama i neke stvari bit će potrebno popraviti, rekao je Dodik i naveo da one ne mogu biti na uštrb entiteta, prije svega RS, te njenih prava.

  • Želimo da u ustavnim promjenama ojačamo poziciju RS-a i jasno definiramo nadležnosti, kao i ograničimo mogućnosti da se BiH miješa u nadležnosti entiteta. To ćemo kroz amandmane jasno predočiti u budućnosti, tvrdi lider SNSD-a.