Parlamentarna skupština
0

'Čini se sve kako bi se ratificirala Konvencija o pravima invalida'

SRNA
Parlamentarna skupština BiH učiniće sve kako bi Konvencija UN o pravima lica sa invaliditetom bila ratifikovana u što kraćem roku, saopšteno je iz parlamenta BiH, uz podsjećanje da će sutra u Sarajevu zasjedati Predstavnički dom parlamenta BiH.

Iz Parlamentarne skupštine BiH ističu da je rukovodstvo ove institucija učinilo sve da Prijedlog odluke o ratifikaciji Konvencije dođe u parlament, odnosno koordiniralo je aktivnosti sa Predsjedništvom i Savjetom ministara BiH te Kancelarijom za zakonodavstvo i Ministarstvom inostranih poslova.

"Prijedlog odluke o ratifikaciji stigao je u Parlamentarnu skupštinu BiH u petak, 4. decembra,  u 17.30 časova", navodi se u saopštenju.

Iz parlameta BiH ističu da su preduzeli apsolutno sve što je u njihovoj moći da nezadovoljnim invalidima, koji već četvrti dan zbog neratifikacije Konvencije EU protestuju u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, obezbijedi optimalne uslove. 

Izražavajući razumijevanje za proteste invalida, iz parlamenta negoduju zbog izjava rukovodstva Saveza invalida BiH da se demonstranti u zgradi parlamenta bore protiv hladnoće i gladi.

"Nije korektno isticati `da grupa invalida nastavlja protestovati uprkos gladi i hladnoći`", navodi se u saopštenju i ističe da su demonstrantima sve vrijeme dijeljeni obroci i da su obezbijeđene grijalice.

U tekstu se dodaje da su službe Parlamentarne skupštine BiH i Služba za zajedničke poslove institucija BiH organizovali i koordinisali aktivnosti tako da je svakog dana uz demonstrante bio prisutan po jedan poslanik, a radnici Službe obezbjeđenja zgrade na usluzi su im za sve moguće zahtjeve. 
"Uz redovne obroke obezbijeđeno je konstantno prisustvo radnika hitne medicinske pomoći, stručna ljekarska pomoć i neophodni lijekovi za bolesne, a sa zbivanjima u zgradi upoznati su Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i MUP", ističe se u saopštenju, uz napomenu da je mimo pravila kućnog reda dozvoljeno unošenje dodatne hrane u zgradu.

Iz Parlamentarne skupštine BiH podsjećaju da  3. decembra u periodu od 12.00 do 17.00 časova u zgradi parlamenta bilo upriličeno obilježavanje Međunarodnog dan invalida, kojem je ove godine prisustvovalo više od 500 invalida iz cijele BiH.

Nosilac aktivnosti obilježavanja Dana invalida bilo je Udruženje invalida BiH, ali je grupa invalida, na čelu sa Zijadom Arapčićem, predsjednikom Saveza invalida BiH, odbila izaći iz zgrade uslovljavajući to ratifikacijom Konvencije UN o pravima lica sa invaliditetom.

BiH je prije četiri mjeseca potpisala Konvenciju UN o pravima lica sa invaliditetom, ali ona još nije ratifikovana, zbog čega je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u petak, 4. decembra, zatražio smjenu ministra za ljudska prava i izbjeglice Safeta Halilovića.