BiH
0

Cilj Vlade je eliminirati sivo tržište nafte i naftnih derivata

FENA
Premijer Federacije BiH Nedžad Branković s federalnim ministrima Desnicom Radivojevićem i Vahidom Hećom sastao se danas sa članovima Sekcije za promet naftnim derivatima. Cilj svih mjera Vlade bit će eliminiranje sivog tržišta nafte.

Sastanak su inicirali članovi ove sekcije s ciljem da razmijene mišljenja o aktuelnim problemima u prometu naftnim derivatima.

Istakli su i svoju zabrinutost zbog najava da će se nafta isključivo prevoziti željeznicom i iznijeli probleme na neuređenom tržištu.

"Cilj svih mjera Vlade FBiH je da eliminira sivo tržište nafte i naftnih derivata kako bi država od svakog litra ovih proizvoda imala korist za opće dobro.U tom smislu razvit ćemo zajedničke aktivnosti u kojima Sekcija prometnika naftnih derivata postaje naš veoma važan poslovni partner ", istakao je premijer Branković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

On je naftaše upoznao i o namjerama Vlade da se iz svake prodate litre ovog energenta ubuduće po 10 feninga posebno izdvaja za izgradnju cestovne infrastrukture. Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević ukazao je na neuređenost stanja u ovoj oblasti što pogoduje sivom tržištu.

To najbolje ilustruje podatak da od 314 registriranih uvoznika nafte u FBiH samo njih 19 dostavlja izvještaje o svom radu.

Da bi se na partnerskoj osnovi razriješili postojeći problemi na naftnom tržištu zaključeno je da Vlada pripremi prijedloge pravilnika o uspostavi mjernih instrumenata za kontrolu kvaliteta, uvjetima prodaje, transportu i politici cijena nafte i naftnih derivata.

Ovi će se dokumenti na novom sastanku u Vladi FBiH s predstavnicima naftne privrede zajednički usaglasiti i tek tada stupiti u primjenu.