David Miliband
0

"Cilj posjete podrška butmirskom procesu"

SRNA
Ministar inostranih poslova Velike Britanije David Miliband izjavio je da je cilj njegove posjete BiH bio podrška butmirskom procesu, a ne da bude neka vrsta zamjene za taj proces.

On je izrazio nadu da će se svi politički lideri u BiH priključiti ovom procesu, koji je, kako je istakao, pozitivna prilika za BiH, dodajući da lideri trebaju veoma ozbiljno da shvate ispunjavanje preostalih uslova za tranziciju OHR-a.

"Sa političkim liderima danas sam razgovarao o tome da BiH ne treba da zaostaje za drugim zemljama u regionu. U naredne jednu do dvije godine, neke od tih zemalja pokazaće značajan progres ka članstvu u Evropskoj uniji, i želimo da budemo sigurni da BiH neće zaostati u tom procesu", rekao je Miliband novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Svenom Alkalajem.

On je naveo da je Velika Britanija veoma posvećena evropskom putu BiH i da vodi brigu o njenim važnim pitanjima.


Alkalaj je istakao da je, osim butmirskog procesa, na sastanku bilo riječi o saradnji dvije zemlje u Savjetu bezbjednosti UN, uslovima za zatvaranje OHR-a, mogućoj kandidaturi za članstvo u EU naredne godine, aplikaciji za članstvo u NATO i pitanjima liberalizacije viznog režima 

"Ekonomski i politički odnosi dvije zemlje ocijenjeni su dobrim", rekao je Alkalaj, naglasivši da će BiH i Velika Britanija od 1.januara 2010. godine imati još učestaliju saradnju kao članice Savjeta bezbjednosti UN.