Željko Komšić
0

"Cilj nam je da postanemo dio euroatlantske porodice naroda"

FENA
"Naš zajednički cilj je da svi u regionu postanu dijelom velike euroatlantske porodice naroda i današnji skup je doprinos unapređenju tih odnosa i jačanju regionalne saradnje kao jednog od najbitnijih političkih preduvjeta za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama“, istakao je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u obraćanju učesnicima 6. regionalnog ekonomskog foruma za jugoistočnu Evropu.

Ovaj dvodnevni skup održava se pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH ,a tema je "Konkurenti i partneri na putu u Evropsku uniju u uvjetima svjetske ekonomske krize”.

Forum je okupio visoke zvaničnike vlada iz regiona, vodeće donosioce odluka, gradonačelnike, pripadnike akademske zajednice i javne ličnosti, a poseban naglasak stavljen je na sudjelovanje predstavnika najistaknutijih kompanija u regiji.

"Neke od država čiji su predstavnici prisutni danas članice su EU, neke imaju status kandidata ili potencijalnih kandidata, no svima nam je zajedničko da činimo sve što možemo da unaprijedimo naš region jačajući vladavinu prava, funkcioniranje institucija koje omogućavaju efektivnu realizaciju preuzetih obaveza te da na osnovu ekonomskih kriterija jačamo svoju konkurentnost na najzahtjevnijim tržištima“, dodao je Komšić.

Naglasio je važnost ovog skupa koji govori o zajedničkoj želji za boljom regionalnom saradnjom, kako ekonomskom tako i političkom na principima partnerstva, razumijevanja, poštovanja i dobrosusjedstva.

"Cjenim da je od izuzetnog značaja što su šefovi država, poslovni ljudi, predstavnici akademske zajednice iz regiona spremni razgovarati i razmjenjivati mišljenja i stavove, a sve radi iznalaženja rješenja iz teške ekonomske situacije uzrokovane globalnom ekomomskom krizom koja je pogodila sve naše zemlje“, dodao je Komšić.

U okviru predsjedničke sesije na Forumu je predstavljen izvještaj o kompetitivnosti regije i pojedinačnih zemalja jugoistočne Evrope koji je postao obavezno štivo ekonomskih teoretičara i praktičara.

Kroz iscrpnu analizu trendova i detaljnu sliku država ovaj izvještaj služi kao korisno sredstvo kreatorima politike, poslovnim stratezima i drugima. Izvještaj naglašava mogućnost za razvoj regiona i što je još značajnije, identificira višestruke prepreke za brži razvoj.

Drugog dana rada Foruma razmatraju se relevantna iskustva, aspekti unapređenja i harmonizacije razvojnih politika i ukupnog poslovnog okruženja te otklanjanje prepreka i otvaranja novih mogućnosti za povezivanje, saradnju i zajedničke projekte javnih institucija i poslovnog sektora zemalja u regionu, što je osnov daljnjem investiranju i razvoju.