{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Cilj je da BiH postane kandidat za EU"

S
8.10.2009. u 18:13
0
8
"Cilj je da BiH postane kandidat za EU"
0
"Cilj je da BiH postane kandidat za EU"
Foto: Fotoservis.info
Evropski komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je danas po dolasku u Sarajevo da je došao da bi se omogućilo ubrzanje procesa evropskih integracija BiH, kako bi zemlja uskoro bila dovedena do statusa kandidata za EU i građanima ukinute vize.
Ren je istakao da, zajedno sa ministrom inostranih poslova Švedske Carlom Biltom i zamjenikom državnog sekretara SAD Jamesom Steinbergom, namjerava danas i sutra sa političkim liderima u BiH da razmotri pitanja ubrzanja integracije BiH u EU i NATO.

"BiH je u nedavnoj prošlosti ostala korak iza svojih susjeda i nadam se konstruktivnom sastanku. Nadam se da će se razgovori u naredna dva dana odvijati u pravcu koji će ovu državu izvesti na pozitivan put napretka u procesu evropskih integracija", rekao je Rehn.

Evropski komesar za proširenje istakao je da su Bildt, Steinberg i on pripremili prijedloge, ali da će o njima razgovarati sa političkim liderima BiH.

"Očekujemo ispunjavanje preostalih uslova da bi obavili tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU, a potrebne su nam i određene ustavne promjene kako bi poboljšali funkcionalnost institucija BiH", poručio je Rehn.

Prema njegovim riječima, samo potpuno suverena zemlja, koja ima potpuno funkcionalne institucije, može biti kredibilan kandidat za članstvo u EU.

"Nadam se da će ovdje biti donesene značajne odluke koje će unaprijediti funkcionalnost BiH, kako bi uskoro mogla biti kandidat za EU. To uključuje ubrzavanje procesa koji vodi ka sticanju statusa kandidata za EU, što skorije ukidanje viznog režima za građane BiH, a NATO-a ima određene uslove koji se odnose na mogućnosti ubrzavanja procesa pridruživanja toj alijansi", rekao je Rehn.

Govoreći o potrebi reforme Ustava BiH, Ren je poručio da će sa političkim liderima biti razgovarano o ustavnim promjenama potrebnim radi sticanja status kandidata za EU.

"Radimo na osnovi Dejtonskog sporazuma koji pruža dovoljno prostora kako bi poboljšali funkcionalnost BiH, i to je nama u EU izuzetno bitan momenat, jer ako zemlja postane članica Unije od nje očekujemo da govori jednim glasom i kao članica bude u mogućnosti da donese sve bitne odluke", dodao je Rehn.

U Butmiru će večeras biti održana večera najviših zvaničnika, uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika EU i SAD sa liderima političkih partija u BiH.

Za sastanak u Butmiru, čiji je cilj prevazilaženje trenutne pat pozicije u BiH, upućeni su pozivi liderima SNSD-a Miloradu Dodiku, PDP-a Mladenu Ivaniću, Demokratske partije Draganu Čaviću, SDA Sulejmanu Tihiću, Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDP-a BiH Zlatku Lagumdžiji, HDZ-a BiH Draganu Čoviću i HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.

Lider Demokratske partije Dragan Čavić izjavio je ranije da neće prisustvovati sastanku kojim će rukovoditi Steinberg i Bildt. PDP će predstavljati funkcioneri te stranke Branislav Borenović i Slobodan Nagradić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: