BiH
0

Čilić: Vlast u Jablanici ima bitne karakteristike totalitarizma

FENA
Samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Jablanica Idriz Čilić oglasio se saopćenjem za javnost u kojem ističe kako politički procesi u Jablanici u zadnjih petnaestak godina neprekidno u prvi plan ističu Stranku demokratske akcije koja i dominira na političkoj pozornici te da je ta politika dovela izvršnu vlast u dominantan položaj nasuprot cjelokupnom životu građana.

"Iz istog razloga je stvoren određeni tip jablaničke javnosti koja je nezainteresirana za poslove političara, općinskih vijećnika, općinskog načelnika ili općinskih službenika. Nasuprot tome stvara se javnost članova i simpatizera stranke na vlasti koja nekritički odobrava poteze vlasti", stoji u saopćenju.

U saopćenju se nadalje navodi kako ta vlast na određeni način postaje totalitarna, ispoljavajući bitne karakteristike totalitarizma, kao što su: odumiranje javne sfere, odumiranje javnost, ukidanje različitosti mišljenja u korist jednog jedinstvenog mišljenja, nestanak transparentne i raspravi podložne politike, vladavina sile i dr. Ove karakteristike, kako se ističe, sve su prisutnije u političkom životu Jablanice i njenih građana.

"Najžalosnija je ipak činjenica da aktuelnu izvršnu vlast uopće ne zabrinjava slabo učešće javnosti, kao ni razlozi koji već duži period dovode do tog slabog i neefektivnog učešća javnosti. Zaključak: ili je vlast izgubila javnost ili javnost nije za ovakvu vlast", navodi se u saopćenju Idriza Čilića, samostalnog vijećnika u Općinskom vijeću Jablanica.