{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čilić: Općinsko vijeće Jablanica donijelo zakonski neutemeljenu i nemoralnu odluku

F
31.5.2007. u 16:28
0
1
Čilić: Općinsko vijeće Jablanica donijelo zakonski neutemeljenu i nemoralnu odluku
0
Čilić: Općinsko vijeće Jablanica donijelo zakonski neutemeljenu i nemoralnu odluku
"Općinsko vijeće Jablanica na jučer održanoj sjednici donijelo je na zakonu neutemeljenu i nemoralnu odluku o imenovanju stručne Komisije za pitanje legalizacije građevina na području općine Jablanica tipičnim preglasavanjem", saopćio je samostalni vijećnik u Općinskom vijeću Jablanica Idriz Čilić.
On je istakao kako se nezakonitost odluke ogleda u kršenju člana 3. Odluke o postupku i uslovima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravosnažnog odobrenja za građenje koju je Skupština HNK-a donijela u novembru 2005. godine.

Čilić je naveo kako se u članu 3. navedene Odluke izričito navodi da postupak legalizacije provodi nadležni organ, odnosno služba uprave na čijem se području građevina gradi te da je potpuno jasno da postupak legalizacije u okviru svojih poslova i radnih zadataka u općini Jablanica treba da provodi Služba za prostorno uređenje i građenje.

"Nezakonitost formiranja nove komisije ogleda se i u činjenici da je Općinsko vijeće formiralo stalnu Komisiju za prostorno uređenje i ekologiju. Dakle, na već postojeću stručnu komisiju formirana je nova stručna komisija.

Nemoralnost donesene odluke sastoji se u tome što su njeni članovi ujedno i radnici nadležne službe. U Komisiju su imenovani pomoćnica načelnika i šefica službe Alma Pinjić, urbanista u službi Igor Dizdar, pravnica u službi Dženita Šabanović, član prije navedene stalne Komisije za prostorno uređenje Nebojša Manigodić i Marko Cvjetković. Izuzev Marka Cvjetkovića svi ostali članovi su na kakav takav-način bili vinovnici izgradnje nelegalnih građevina i sada trebaju da ih legalizuju", navodi Čilić.

Čilić je dodao kako je bilo logično, a takvi su i bili zahtjevi opozicije, da se Marko Cvjetković, kao stručno lice, pridoda već formiranoj stalnoj komisiji Općinskog vijeća, da služba postupak legalizacije provede prema zakonu, a da Komisija za prostorno uređenje i ekologiju uradi posao prema Poslovniku o radu Općinskog vijeća.

"Želio bi reći da građani trebaju znati da iznos naknade za rad ove nove komisije plaćaju investitori, odnosno podnosioci zahtjeva, a taj iznos će utvrditi općinski načelnik posebnom odlukom", istakao je Čilić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: