BiH
0

Cikotić: Uskoro novi konkursi za prijem u Oružane snage BiH

FENA
Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić izjavio je danas da se zaključivanjem konkursa za popunu 300 upražnjenih mjesta u jedinicama Oružanih snaga BiH ne zaokružuje proces prijema profesionalnih vojnika, te da će nakon toga uslijediti i konkursi na neka oficirska i podoficirska mjesta i određena civilna mjesta, uglavnom za pozicije tehničke i medicinske struke, pravnike i druge.

"Prilika za prijavljivanje na konkurs i za prijem u OSBiH i Ministarstvo obrane BiH bit će još tokom godine“, rekao je Cikotić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je i da je na oglas za popunu 300 upražnjenih mjesta vojnika u jedinicama Oružanih snaga BiH apliciralo oko 3.500 vojnika, što govori da je interes jako veliki i da u suštini ima oko 12 do 13 prijavljenih kandidata za jednu upražnjenu poziciju.

Ministar Cikotić je podsjetio da stav NATO-a sa Samita u Bukureštu da s BiH otvori Intenzivirani dijalog predstavlja dokaz da NATO vrednuje i nagrađuje napore i uspjehe koje naša zemlja postiže i u okviru reforme odbrane OSBiH, te dodatne izgradnje i postizanja višeg nivoa funkcionalnosti institucija odbrane, ali i drugih državnih institucija.

Intenzivirani dijalog predstavlja, dodao je, jedan viši stepen i kvalitetniji nivo komunikacije na daljnjem putu kretanja BiH ka NATO-u.

Govoreći o ovogodišnjem budžetu za OSBiH od 328 miliona KM , Cikotić je kazao da se BiH još nalazi u fazi podizanja nivoa tzv. tranzicijskog budžeta, te da to još nije razvojni budžet.

"Nastojimo da maksimalno koristimo unutrašnje kapacitete u okviru Ministarstva i OSBiH, te da kroz programe bilateralne odbrambene saradnje s velikim brojem zemalja rješavamo određena razvojna pitanja i edukacije i obuke naših kadrova i opremanja naših jedinica, tako da tu crpimo još određene rezervne mogućnosti kako ne bismo opterećivali državni budžet i stoga se razvoj odvija na jedan dinamičan i zadovoljavajući način“, precizirao je Cikotić.

Međutim, naglasio je, sasvim je realno očekivati da će BiH u naredne dvije do tri godine trebati da se primakne NATO- standardu – da koristi oko dva posto bruto nacionalnog dohotka države da bismo mogli da ispunjavamo daljnje obaveze i na putu prema NATO-u i suštinski na putu punog osiguravanja stabilnosti, sigurnosti i perspektivnosti BiH.