{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Cikotić: Sve reforme činimo zbog nas u BiH, ne zbog Brisela ili Bukurešta

F
23.1.2008. u 15:56
0
0
Cikotić: Sve reforme činimo zbog nas u BiH, ne zbog Brisela ili Bukurešta
0
Cikotić: Sve reforme činimo zbog nas u BiH, ne zbog Brisela ili Bukurešta
Sve reforme i napore koje činimo činimo zbog nas u Bosni i Hercegovini, zbog naroda i građana ove države, njenih institucija i struktura, ne zbog Brisela, ne zbog Bukurešta, izjavio je danas novinarima u Sarajevu ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, komentirajući očekivanja od predstojećeg samita NATO-a u Bukureštu.
Cikotić smatra da je dobro što je NATO već prijemom Bosne i Hercegovine u IPAP – Individualni akcijski partnerski program - valorizirao napredak Bosne i Hercegovine u odnosu na druge dvije zemlje koje su s njom pozvane iz Rige da se uključe u program PfP-a.

„Bosna i Hercegovina može od Bukurešta očekivati nekakav dodatni, formalni gest kojim će se dalje priznati taj naš napredak“, kazao je.

On smatra da je „u ovom trenutku i ovaj status sasvim adekvatan našem trenutnom stanju“, ali da će odluka NATO-a u Bukureštu zavisiti „od naših rezultata i dostignuća – s jedne strane, a istovremeno i od procjena i potreba NATO-a, i u smislu stanja u odnosu na svaku od zemalja članica, i u smislu stanja odnosa u regionu, te potreba da se tim odlukama projektuju određene posljedice“.

„Ukoliko bi se desilo da se postojeće tri članice MAP-a (Akcijski plan za članstvo), Albanija, Hrvatska i Makedonija, prime u punopravno članstvo, postoji mogućnost, zbog činjenice da taj mehanizam s velikim brojem ljudi i finansijskih sredstava predviđenih za svoj rad ostane bez stvarnog angažmana da pozove Bosnu i Hercegovinu da se učlani u MAP, budemo u obavezi ispuniti sve preostale obaveze iz mehanizama čiji smo učesnik u ovom trenutku i tek onda pristupimo realizaciji obaveza iz MAP-a, kao zadnjeg stadija/koraka kroz PfP do stjecanja punopravnog članstva“, kazao je Cikotić, komentirajući samit NATO-a koji će biti održan od 2. do 4.aprila u Bukureštu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: